"Noćne sene" Marije Ranković u online Galeriji Kulturnog centra

Predstavljamo vam izložbu novosadske umetnice Marije Ranković, pod nazivom "Noćne sene", koja je bila akzuelna u Galeriji Kulturnog centra tokom februara 2020. godine.

Reč autorke:
"Serija pod nazivom " Noćne sene" , koju realizujem u svom ličnom radu u periodu od maja 2018. godine i još uvek postoji razvoj u toj seriji. Radovi iz ove serije predstavljaju ispoljavanje različitih ličnih viđenja stvarnosti i imaginacije a ujedno i društvenog angažovanja(manipulacije u snovima ili kroz snove).
Markerima i olovkama pravim skice, većina ostane samo u formi crteža ali neke razradjujem i nakon prve faze, koje kasnije kolažiram u Fotošopu, Ilustratoru i naposletku u Premijeru ubacujem zvuk koji je neophodan element ovog vizuelnog doživljaja. Ne prenosim ceo sadržaj sna, već segmente koji mi u tom trenutku prošire ideju. San zabeležim u dnevnik. Poigravam se sa perspektivom, karakterima, oblicima. Deformišem svaki deo na slici, crtežu jer posmatrač voli igru, voli nešto što ga na tren udalji od realnosti."

Biografija:
Marija Ranković je rodjena 1998. u Užicu. Završila je Umetničku školu u Užicu. Trenutno je studentkinja četvrte godine osnovnih akademskih studija, studijskog programa Likovne umetnosti, modul: Slikarstvo, u klasi kod profesora Gorana Despotovskog, na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Izlagala je na više kolektivnih izložbi u okviru Univerziteta Akademije umetnosti.
Kolektivne izložbe:
2018. Izložba Crtež- Polje ličnog, intimnog traga-nja - dnevnika, Kulturni Centar LAB, Novi Sad. Autor projekta: Doc. Biljana Jevtić
2018. Izložba crteža studenata druge godine, Galerija HOL (prizemlje), Petrovaradinska tvrđava/ Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Organizacija – realizacija izložbe / Klasa: Biljana Jevtić, docent

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti