"Mrtva priroda 03" Đorđa Markovića u online galeriji Kulturnog centra

Đorđe Marković, likovni umetnik i pedagog iz Novog Sada, svojim radom "Mrtva priroda 03" dao je svoj doprinos online programima Kulturnog centra kojima nastojimo da omogućimo sugrađanima i likovnoj publici da sačuvaju dodir sa umetnošću u danima izolacije. Đorđevu izložbu ovim putem premijerno prikazujemo, van prethodno planiranih programa za 2020. godinu. Izložba je koncipirana tako da angažuje svakog gledaoca/slušaoca i podstiče otvaranje bezgraničnog polja imaginacije.

O izložbi:
U seriji radova pod nazivom „Mrtva priroda 03” umetnik koristi samo audio zapis i vic kao narativnu formu. On omogućuje sažetost, jednostavanost i slikovitost. Za svaki rad birani su vicevi u kojima je Zeka glavni junak - protagonista, između ostalog i zbog simbolike: barokne mrtve prirode u kompoziciji sadrže životinje, a najviše ih je upravo - sa zecom.
Mrtva priroda, kao motiv, svima je poznata i retko šta može da nas iznenadi u nekim “novim” mrtvim prirodama. Iz naviknutosti na njih one se najčešće “pretrčavaju” i ne pridaje im se dovoljno pažnje, što polako, može se reći, postaje slučaj sa gotovo svim motivima.
Razvoj tehnologija, novi mediji, društvene mreže nude nam pregršt vizuelnog sadržaja koji upijemo u toku dana. Ljudi preleću pogledom preko stotina slika/fotografija.
Isti princip usvajanja je i u galerijama: trči se kroz sadržaj.
Ova izložba za cilj ima da uspori recipijenta. Svaki pojedinac u situaciji je da zamisli sadržaj uz pomoć sopstvene imaginacije. Svaka osoba gradi, sopstvene, različite “slike”, u skladu sa svojim iskustvom, te emocionalnim, psihološkim i mentalnim stanjem.

IZLOŽBA: http://djordjem.com/index.php/portfolio/still-life-03/?fbclid=IwAR2OXwgP4l67qyf_b24YEumeG3YA8MNTkSGs5vhBQ1oOpGtLSXHRbeD2Jog


Đorđe Marković rođen je 1986. godine u Novom Sadu. Master studije završio je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Likovni departman, smer Grafika u klasi prof. Zorana Todovića. Osnovao je 2015. godine udruženje građana „Umivanje“ čiji je i predsednik. Bavi se crtežom, instalacijom, scenografijom, filmom, videom i likovnom pedagogijom. Radove je izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Takođe, autor je brojnih pozorišnih scenografija u zemlji i inostranstvu. Bio je angažovan na projektima finansiranim od Evropske Unije kao mentor na polju likovne umetnosti. Dobitnik je nagrade Erste banke na polju umetnosti.

Više o umetnikovom radu saznajte na njegovim sajtu: http://djordjem.com/

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti