Koncert gudačkog kvarteta TAJJ

Kulturni centar ''Laza Kostić'' Sombor poziva Vas na koncert  gudačkog kvarteta ''TAJJ'' pod nazivom ''Putevima tradicije''. Koncert će se održati 24.09.2017.g. u 19 časova u velikoj sali Gradske kuće u Somboru. Gost koncerta je flautista Sonja Antunić. Na repertoaru su  dela Rudolfa Bručija i Miroslava Štatkića.

Gudački kvartet ''TAJJ'':

Aleksandra Krčmar Ćulibrk, violina
Jovanka Mazalica, violina
Jelena Filipović, viola
Timea Kalmar, violončelo

Ulaz je slobodan!

„TAJJ više u svoju bogatu biografiju ne upisuje pojedinačne generalije članica. Nazivom sklopljenim od inicijala ličnih imena želi da pokaže poreklo i genezu iste gudačke, odnosno kvartetske škole, kao i da istakne težnju za podređivanjem individualnih osobenosti zajedničkom idealu o jedinstvu i stopljenosti kvartetskog zvuka…“(Marija Adamov)

Sabirajući stečena iskustva s istaknutim umetnicima: Ami Flamer, Ištvanom Vargom, Arnoldom Štajnhardom, Šandorom Devičem, kao i članovima više gudačkih kvarteta – „Amadeus“, „Alban Berg“, „Bartok“, „Chilingiran“, „Daniel“, „Medici“, „Janaček“ i „Smetana“, kao i konačno završavajući magistarske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ladislava Mezeija, „TAJJ“ pronalazi sopstveni umetnički izraz.

„Ozbiljnost članova ovog ansambla, strast prema kamernoj muzici, umetničko izvođenje, dokaz su ne samo produbljenog rada na partituri već i brige za plemenitu zvučnost, kao i precizno tehničko izvođenje…“ (I. Ianku)

„TAJJ“ izlazi iz klasičnog repertoara za gudački kvartet izvodeći s velikim uspehom i dela savremenih autora: A. Vrebalov, B. Kovač, D. Despić, J. Mitrušić, M. Štatkić, I. Stefanović, S. Tikmajer, S. Segedoni, M. Golo, E. Kiralj, I. Vilson, J. Trbojević, S. Vlajić, D. Vejnović,  LJ. Nikolić, M. Mihajlović, Hjekjung Li, od kojih su pojedini autori posvetili svoja dela upravom ovom ansamblu.

„Najkreativniji odnosi su oni u kojima jedni druge podržavamo da budemo to što jesmo, prihvatamo rizike, teškoće, uspehe i eksperimente širom otvorenog srca i uma – da bismo zajedno rasli i stvarali. Samo u takvim okolnostima, gledajući na proteklu deceniju zajedničkog rada, sa zahvalnošću znamo da jedni bez drugih nikada ne bismo stigli dovde. Da, ovu muziku kvartet TAJJ svira bolje nego što je ja čujem u mojoj mašti.” (Aleksandra Vrebalov)

 

„TAJJ“ nastupa na mnogim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu: u Nemačkoj, Holandiji, Mađarskoj, Rumuniji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, i dr. S posebnim zadovoljstvom kvartet nastupa sa istaknutim solistima, kao što su: S. Antunić (flauta), L. Levai Aksin (flauta), V. Puškaš (oboa), A. Tasić (klarinet), Ž. Perišić (fagot), G. Marinković (fagot), N. Vasić (horna), M. Radić (horna), I. Marušević (kontrabas), R. Martinović (klavir), N. Bulatović (klavir), I. Kobal (klavir), B. Gorunović (klavir), U. Ovaskainen (klavir), E. Koi (klavir), J. Simon (klavir), V. Kovač Vitkai (sopran), D. Jovanović (sopran), S. Štulić (tenor), B. Jatić (bas) i mnogi drugi.

„Klasa u svetu muzike, kvartet TAJJ je s jednim od najboljih koncerata ove godine doprineo ugledu Srbije. Srećan sklop okolnosti spojio je ove četiri upečatljive ličnosti, koje se predaju muzici sa žarom i koje, uprkos svojoj individualnosti, uspevaju da u svom izvođenju budu izuzetno uigrane, pa i zbunjujuće prirodne…“

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti