Odštampajte ovu stranicu

SOMUS - Program za 2015.godinu

Otvaranje SOMUS-a 

Petak, 24/4 

«PUTUJUCI S CIGANIMA»

Nemanja Radulovic, violina, Mate Bekavac, klarinet, Lidija Bizjak i Mihajlo Zurković, klaviri 

Enesco, Bartok, Sarasate, Ravel, Liszt, Brahms, Weiner, Monti, Sedlar…

Somborsko okupljanje tri drugara sa studija na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu pocetkom 2000ih, tri umetnika sa internacionalnim karijerama, prva zvanicna promocija u Srbiji novog Nemanjinog diska za Deutsche gramophone sa izborom programa sa diska i novog diska Lidija Bizjak za britansku kucu Onyx.

http://www.nemanjaviolin.com/

http://www.matebekavac.com/

http://www.bizjakpiano.com/

Subota, 25/4  

«VIRTUOZ U POSETI»

Klavirski resital Alberta Mamrijeva

Program : « Legendarni virtuozi XIX veka » :

Liszt, Bach-Friedman, Moszkowsky, Rubinstein, Wagner-Liszt, Verdi-Thalberg, Godowsky, Chopin, Albeniz-Godowsky, Alkan

Rusko-nemacko-izraelski pijanista, ruski djak, laureat niza medjunarodnih nagrada (Peking, Gina Bachaue, Viana da Motta….), osnivac takmicenja za mlade pijaniste u Braunschweig-u, svirao sa prestiznim orkestrima, clan medjunarodnih zirija, virtuoz koji prvi put nastupa kod nas...

http://albertmamriev.com/pages/biography.htm

Nedelja 26/4 

« STOPAMA SOMBORSKE HORSKE TRADICIJE »

Hor  AKUD »Lola"

Program : Stevan Mokranjac, Svetislav Bozic…

Dugogodisnja somborska horska tradicija je jedna od vaznih tacaka festivala koji svake godine posveti jedno vece horskoj muzici. Posle gostovanja horova Collegium Musicum, Viva Vox, Marry Gospel i Orfelin, ove godine dolazi hor AKUD-a « Lola » iz Beograda. 

Ponedeljak 27/4- cetvrtak 30/4  (matine u 11h)

« DECIJA POSLA » 

Saint-Saëns : Karneval zivotinja

Scensko-muzicki projekat Akademije umetnosti iz Novog Sada, Somborskog pozorista uz podrsku Francuskog Instituta sa muzikom Saint Saëns-a i tekst Francisa Blancha, teksta koji se najcesce izvodi uz tu muziku u Francuskoj, a koji je po prvi put preveo na srpski Bojan Savic Ostojic.

Novoosnovani festivalski ciklus za najmladje gde ce svake godine biti pripremano po jedno delo koje ce biti prilagodjeno uzrastu za 5-15 godina, za koji ce se ucenici predskolskog i skolskog uzrasta prethodno pripremanti. 

Ponedeljak 27/4 

« TANGO ARGENTINO »

Kamerno vece : Moira Michelini, klavir i Ivo Scarponi, violoncelo

Program : Piazolla, Ginastera…

Stari gost Somus-a, Moira Michelini, italijanska pijanistkinja koja se usavrsavala u Briselu i Salcburgu, osnivac festivala u Terniju, posle solistickog nastupa pre dve godine sa nasim kvartetom Rocher, ovog puta nastupa u duu sa italijanskim celistom Ivom Scarponijem sa kojim nam otkriva repertoar za ovaj ansambl sa spanskim i argenstinskim akcentima.

http://www.moiramichelini.it/biography.asp

http://www.trioraffaello.com/en/the-trio/ivo-scarponi

Utorak 28/4 

« NASI STVARAOCI»  : Ivana Stefanovic

U takodje novoosnovanom festivalskom ciklusu posvecenom nasim savremenim kompozitorima, autorsko vece je posveceno Ivani Stefanovic koja ce nas sa svojim muzicarima (Katarina Jovanovic, Ljubisa Jovanovic, Lidija Bizjak, Mihajlo Zurkovic, kvartet "Il Belpaese »…) provesti kroz svoj svet muzike i pisanja jer ce vece biti posveceno i njenoj muzici i njenoj knjizi «Muzika od ma cega».

http://www.ivanastefanovic.com/

Sreda 29/4 

Podijum za mlade « STEPENICAMA KA VRHU »

vokalni umetnici: Sonja Saric i Miroslav Stricevic i Milena Buca, klavir

Somus ne zaboravlja mlade Somborce koji su otisli na studije u Novi Sad ili u Beograd ili na usavrsavanje u inostranstvo niti mlade ucenike koji svojim rezultatima obecavaju.

Dvorak, Berlioz, Bellini, Ravel, Mozart, Stolz, Bizet, Wagner, Verdi

Cetvrtak 30/4  

« SAM SVOJ MAESTRO »

Orkestar Camerata Academica iz Novog Sada, dirigent Franck Fontcouberte i solista Mateja Marinkovic, violina. 

Program : M.Marinkovic, Schubert, Sarasate, Roussel.

Camerata Academica, uz Gudace Svetog Djordja, jedan od nasih najboljih orkestara kamernog sastava, ovog puta ce po prvi put saradjivati sa francuskim dirigentom Frankom Fontcouberte-om i nasim violinistom koji zivi u Londonu, Matejom Marinkovicem. Da ova saradnja nije slucajnost govori i cinjenica da su Fontcoubert i Marinkovic zajedno osnovali u Londonu orkestar slicnih dimenzija United Strings of Europe i da na SOMUS-u po prvi put zajedno nastupaju u Srbiji. Mateja Marinkovic ce Somboru predstaviti i kao kompozitor i izvesti svoje delo za violinu i orkestar « Balkanske besede »!

http://www.unitedstringseurope.com/#!about-us/cjg9

http://www.contrepoint.net/accueil/franck-fontcouberte/

http://www.ram.ac.uk/about-us/staff/mateja-marinkovic

SVI KONCERTI SE ODRZAVAJU U SALI NARODNOG POZORISTA U SOMBORU U 20h

Share this article