Koncert kamernog orkestra "Kamerata Akademika" na Glavnoj ulici

Povodom Nove godine, Kulturni centar u saradnji sa kamernim orkestrom “Kamerata Akademika” iz Novog sada, a uz podršku Grada Sombora i Babbler media, organizuje onlajn koncert klasične muzike na Glavnoj ulici u Somboru, 29. 12. 2020. godine u 12 časova.
Na potezu od fontane do Trga Sv. Djordja gradjani će moći da prošetaju uz zvuke kompozicije naše sugradjanke, Aleksandre Vrebalov, "Pesme Morskog ranča".
„Kamerata Akademika” je profesionalni kamerni orkestar u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu, osnovan 1988. godine. Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti. Neki od bivših članova Kamerate sada su ugledni solisti i članovi prestižnih evropskih orkestara (Julija Hartig, Peđa Milosavljević, Dejan Bogdanović…).
Kamerata Akademika je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam) i učestvovala na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad-teatar Budva...), a takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Kamerata je uvek imala dela domaćih kompozitora. Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999. godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.
Krajem 2007. godine na inicijativu violončeliste Marka Miletića orkestar biva obnovljen. Izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara među kojima uvek i dela domaćih kompozitora, orkestar se naročito ističe interesantnim izborom programa i konceptima koji su neretko angažovani (protiv fašizma, ekološki, inkluzivni, za rodnu ravnopravnost).
Orkestar je odigrao veoma bitnu ulogu u kampanji Novog Sada za dobijanje titule Evropske Prestonice Kulture i jedan je od najaktivnijih u promociji grada kroz različite programe koje Fondacija Novi Sad 2021 organizuje. Upravo među ovim programima bilo je i izleta iz polja klasične muzike u vrlo zanimljive saradnje sa rokerima Bajagom i Neletom Karajlićem, kao i pevačem sevdaha Božom Vrećom.
Samo u protekloj godini Kamerata je otvorila dva festival, Oktoh u Kragujevcu i Jesenju Sonatu u Banjaluci i zatvorila Festival Neo u Novom Sadu. Inače redovno nastupa na festivalima Nomus, Somus, Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici, Maglič festu, Neo festivalu, Konvivium muzikum u Kragujevcu, Ravanelijusu u Ćupriji. U narednom periodu očekuju ih nastupi sa našim najpoznatijim violinistom Stefanom Milenkovićem.
“Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o Kamerati naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti