Izložba slika "KRETANJA" Dušice Pejić

Izložba slika pod nazivom "KRETANJA", akademske umetnice Dušice Pejić, biće otvorena u utorak 7. novembra u Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, u 19h. 

Slikarstvo Dušice Pejić ili put ka sopstvu

SINTEZA TRI ODREDNICE. BOJA, SLIKA, VIBRACIJA. Umetnost Dušice Pejić obeležavamo kao ‘’Poetsku apstrakciju’’. Na svojim slikama spaja svet imaginacije sa konstruktivnim oblicima sopstvenog doživljaja života.

Posebnost ovog darovitog izražavanja čini plastično naglašena vrednost samog kolorita. Boja, kao jedini element, koja obeležava sadržaj slike. Snažan utisak je jedinstvo forme, precizno vladanje segmentima palete i privid spontanog nastajanje vizija u izražavanju onoga što vodi u emotivni smisao i sadržaj – u nutrinu, u suštinu. U prvi mah se čini da slike nastaju u spontanosti i nose beleg vatre i zahuktalosti. Odraz su temperamenta jedne snažne ličnosti. Nose energiju osobenog umetničkog bića. I osobenog izraza. Metafizički spoj bića, izraza i boje.

Biografija umetnice: 

Dušica Pejić (1976) je završila osnovne i master studije na katedri za slikarstvo Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.    

Završila je specijalističke studije na katedri za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu, na odseku za Grafički dizajn.

Završila je školu za industrijsko oblikovanje, na smeru grafički dizajn, u Beogradu.

Izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. 

Uvršćena  je u osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu u Srbiji posle 2000, u projektu Vasilija B. Sujića.

2014. Priznanje za doprinos i saradnju sa Art Fest At Doral, Majami, SAD.

1998. Nagrada za crtež,  Interkomerc Banka, Beograd.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i internacionalne asocijacije umetnika ArtFest@Doral, Majami, SAD.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti