Izložba Milene Pavlović Barilli

U utorak, 22.03.2016. u 19 časova u galeriji KC „Laza Kostić“ Sombor biće otvorena izložba izabranih dela iz kolekcije Galerije Milene Pavlović Barilli iz Požarevca. Izložbu pod nazivom „Ovaj svet sanak je samo lep“, koju realizuje Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom – Galerija Milene Pavlović Barilli iz Požarevca, čine 28 dela iz različitih perioda stvaralaštva Milene Pavlović Barilli. Autor izložbe je  istoričar umetnosti i kustos Violeta Tomić. 

Izložba će trajati do 11.04.2016. godine.

Milena Pavlović Barilli, slikarka i pesnikinja, svojevrsni virtuoz oba ova zanata ostvarila je snažan umetnički izraz koji je obeležio evropsku avangardu četvrte decenije XX veka, neizmernim bogatstvom likovne misli oplemenjene poezijom boja. Milena je umetnica istančanog senzibiliteta koja je pitanja i odgovore iskazala na svojim enigmatskim kompozicijama kroz metaforu, simbole i poetsku viziju.

Rođena je u Požarevcu, 5.novembra 1909.godine. Završila je Kraljevsku umetničku školu u Beogradu gde su joj učitelji bili Beta Vukanović i Ljubomir Ivanović, a u Minhenu na Umetničkoj akademiji profesori Hugo fon Haberman i Franc fon Štuk.

Slikarstvo Milene Pavlović Barili je prolazilo kroz nekoliko faza:

Beogradski i minhenski period (1922-1928)

Parisko-rimski period (1932-1936)

Renesansni metafizički period (1936-1942)

Američki period (1939-1945)

Pored bavljenja slikarstvom  Milena je radila ilustracije i za najpoznatije modne časopise kao što su  Vog, Glamur, Taun & Kantri, Šarm. Za operu „Sebastijan“ Đan Karla Menotija izradila je dekor i kostime.

Umrla je iznenada, 6.marta 1945.godine u Njujorku.

izvodi iz predgovora kataloga

Violeta Tomić, istoričar umetnosti

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti