Izložba Nikole Radisavljevića "Procesija"

U utorak, 01. marta 2016. god. u 19h biće otvorena izložba crteža pod nazivom “Procesija” autora Nikole Radosavljevića.  

Radosavljević Nikola, rođen 1991.  u Užicu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, atelje grafika i knjiga, 2014.  Master studije zavrsio na istom fakultetu, odsek grafike u klasi redovne profesorke Gordane Petrovic, 2015.  Dobitnik je četrnaest nagrada iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne: nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI  medjunarodnom  grafičkom bijenalu suve igle, u  Užicu, 2013. specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, 12. medjunarodni salon stripa, SKC, Beograd, 2014. nagrada je dodeljena za umetničku knjigu.

Bio je deo tima koji  je osvojio zlatnu  medalju  Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog  nastupa studentske sekcije, Prag, Češka, 2015.

Učestvovao na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Nemačka, Kina, Švajcarska, SAD…). 

Do sada je organizovao dvanaest samostalnih izlaganja po konkursu i pozivu (Kotor, Kraljevo, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Užice…), od čega se posebno izdvajaju  izložbe 31 205- crteži i slike , Gradska galerija Kotor, Crna Gora, When the world was young,  velika galerija Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd, izložba kolaža i video radova “Bliskost“, galerija AB Maglaj, Maglaj, Bosna i Hercegovina.

Saradnik je na projektu  međunarodne kulturne razmene umetničkih knjiga DKSG Novi Beograd i Univerziteta umetnosti ABBA u Feniksu, Arizona, SAD. Stipendista iz nekoliko različitih fondova. po izboru urednika rubrike magazine ELLE “39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan u 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji, oblast vizuelnih umetnosti, novembarsko izdanje.

Student prve godine doktorskih studija FPU u Beogradu.

Bavi se grafikom, crtežom, i proširenim medijima u oblasti crteža.

“Opus pod nazivom Procesija bavi se paradoksom dve vrste prirode. Jedna je ona koja je oko nas, i koja nas gradi ili uslovljava. Njeno delovanje menja se na dnevnom nivou, i vrednosti koje nosi sa sobom su dosta dugo utemeljene, i čiste. Postojanje kao takvo, u njoj slavi život, i sa sobom donosi moć obnavljanja, preporoda i potencijal za napredak. Događaj kao pojam u ovom segmentu opusa ima za zadatak da opomene ili pretpostavi, da ukaže na ono što je budućnost za nas ili da usmeri ka čistini mišljenja u kojoj se susreću čiste energije, neometano akumulirane kao dinamične vizuelne sile.

 Druga priroda je unutrašnja priroda čoveka, indivudalna i nemoćna pred velikim zadatkom da uspostavi komunikaciju produbljenu jazom vremena i voljne otuđenosti od ljudskog.” 

Izvod iz predgovora kataloga 
Nikola Radosavljević

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti