Izložba slika Bojana Šimunovića - „Vojvođanske vrane i gavranovi“

U utorak, 19. januara 2016. godine u 19 časova u galeriji KC Sombor biće otvorena izložba slika „Vojvođanske vrane i gavranovi“ Bojana Šimunovića, autora mlađe generacije iz Apatina. Izložbu sačinjava 14 slika rađenih u tehnici akrilika na platnu. 

„...Na Šimunovićevim slikama vrane i gavranovi su koloristički predstavljeni kroz ahromatsku igru vizuelnih zapisa u kojima se prepliću odrazi laviranih fleka, senki i poteza u zagrljaju svetlosti. Ti crno-beli zapisi sa geometrizovanim crvenim akcentima sugestivno upućuju na analitička promišljanja prirode i uloge čovekovih zapostavljenih odnosa sa njom. Posebna draž ovih slika je i u tome što je njihov autor pokušao da dočara realan svet prirode, kritički ga povezujući sa razlikama apastraktnih prikaza onog što nije u onom što jeste. I sve to na delu vidljivog senzacijskog nebeskog svoda kojim lete vrane i gavranovi sa zračenjem fascinantnog metalnog odsjaja sa njihovih krila.“

 

Izvod iz predgovora kataloga
Zoran M. Mandić, književnik i likovni kritičar

Bojan Šimunović 

Rođen 1987. godine u Apatinu, gde pohađa osnovnu školu “Žarko Zrenjanin” i osnovnu muzičku školu “Stevan Hristić”. Posle završene  srednje Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, upisuje 2006. godine, u istom gradu Akademiju umetnosti, odsek  slikarstva, na kojoj i diplomira u klasi prof. Vlade Rančića. Pored slikarstva, bavi se vajarstvom i grafičkim dizajnom. Tehnički urednik je apatinskog časopisa za kulturu i nauku Ister. U periodu 2013/14. godina, radio kao volonter u galeriji „Meander“, Opštinskog kulturnog centra Apatin.  Zaposlen je kao radni instruktor za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, u okviru Centra za socijalni rad Apatin.

 Samostalne izložbe

2011. Apatin, Izložba slika “Đermovi”, galerija “Meander”

2013. Apatin, Izložba slika “Vojvođanske vrane i gavranovi”, galerija “Meander”

2015. Odžaci, Izložba slika, galerija „Atelje 025“

2015. Subotica, Izložba slika „Vojvođanske vrane i gavranovi“, izložbeni prostor Bunjevačke matice

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti