Izložba grupe IRWIN

 

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor

Galerija KC Sombor, Laze Kostića 5

Izložba grupe „IRWIN“

Utorak, 15.12.2015.  u 19 h

Grupa „IRWIN“ je osnovana u Ljubljani 1983.god. 

Njeni članovi su Dušan Mandič (1954), Miran Mohar (1958), Andrej Savski (1961), Roman Uranjek (1961) i Borut Vogelnik (1959). 

Grupa IRWIN je dosledna tzv. retro principu, koji „nije stil ili trend u umetnosti već princip razmišljanja, način ponašanja i delovanja“ (IRWIN). Početkom devedesetih umetnički kolektiv NSK transformisao se iz organizacije u „Državu“ u vremenu, u čijem okviru IRWIN deluje kao učesnik ali i kao hroničar vremena beležeći i analizirajući procese koji su nastali nakon pada socijalizma u Evropi. 

IRWIN u svojim radovima uključuje motive iz Socijalističkog Realizma i iz umetnosti “Trećeg Rajha”, zatim iz različitih politički angažovanih evropskih avangardnih pokreta uključujući nemački Dadaizam, italijanski Futurizam i sovjetsko-ruski Konstruktivizam, kao i iz religiozne umetnosti i umetnosti na tlu Slovenije u 19. veku. Ti elementi se kombinuju sa lajt motivima Lajbaha: zastava, orao i crni krst ruskog Suprematiste Kazimira Maljeviča. IRWIN komponuje 

ove motive iz tako različitih izvora u višeslojnu celinu. Od svojih početaka grupa IRWIN se razvijala u okviru istorije umetnosti Istočne Evrope kroz svoje umetničke projekte pogotovo kroz ambivalentno nasleđe ruske istorije i južnoslovenske avangarde i njenog totalitarnog nasleđa, stvarajući dijalektiku avangarde i totalitarizma. 

Danas petočlani umetnički kolektiv IRWIN, čija umetnost predstavlja kontroverznu debatu na istorijsko iskustvo i opšte prihvaćeno shvatanje savremene umetnosti, zauzima jedno od najznačajnijih pozicija u savremenoj umetnosti Istočne Evrope.  

Postavku izložbe čine 36 radova ( slike, kolaži i fotografije ) koji predstavljaju tridesetogodišnji rad ove umetničke grupe. Izložba je organizovana u saradnji sa Visconti Fine Art Gallery (Ljubljana) koja je i vlasnik izloženih dela.

Izbložba će biti otvorena do 28. decembra 2015.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti