Otvaranje izložbe Henrija Mura i Džoa Tilsona

Izložba  HENRI MUR / DŽOE TILSON
Otvaranje izložbe: utorak, 01.12.2015. u 19 h
Galerija KC Sombor, Laze Kostića 5

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor tokom višegodišnje saradnje sa Visconti Fine Art Gallery iz Ljubljane organizovao je nekoliko izložbi svetskog značaja na kojima su predstavljena dela Pabla Pikasa, Huana Miroa, Salvadora Dalija, Antonia Tapiesa, Endija Vorhola, Anrija Matisa...

Izložba Henri Mur / Džoe Tilson će biti otvorena 01. decembra u 19 časova u galeriji KC „Laza Kostić“ Sombor. 

Koncept i prezentacija izložbe grafika i objekata britanskih autora dve različite generacije i stila – umetnika Henri Mura i Džoe Tilsona, na prvi pogled je možda iznenađujuća; a poznavaocu njihovog životnog i stvaralačkog puta, i moguće čak pažljivom gledaocu i posetiocu izložbe, ipak bude logična konfrontacija dva velika umetnika u tako različitom, pojedinačno jako karakterističnom pristupu rešavanja figuracije i likovnog prostora.

Namera je da sa nekoliko vrlo karakterističnih litografija, predstavljenih u dve grafičke mape: Henri Mur „Hamlet“ i Džoe Tilson „Devet muza“, sažeto prikažemo duh, jačinu i raznovrsnost stvaralaštva oba velika umetnika. Pored ovih tematski zaokruženih mapa, od kojih je na koricama Murovog „Hamleta“ po nacrtu autora ugrađen njegov bronzani reljef „Hamletova dilema“ na izložbi će se naći i grafike Henri Mura izrađene u ediciji Visconti Fine Art za Zimske Olimpijske Igre u Sarajevu 1984. godine. Britanski pop art umetnik Džoe Tilson će uz grafike iz mape „Devet muza“ biti predstavljen svojim umetničkim radovima – objektima koji karakterišu njegov likovni izraz.

Henri Mur  (Henry Moore)
(Kastldorf 1898. – Peri Grin 1986.)

Jedan je od najznačajnijih britanskih skulptora dvadesetog veka. 

Umetničko obrazovanje stekao je na „Leeds School of Art“ (1919-1921) i na studijskim putovanjima u Francuskoj i Italiji (1921-1925). Studirao je Kraljevsku akademiju umetnosti u Londonu, jedno vreme bio je upravnik Tejt galerije. Njegove skulpture nalaze se u Unesku u Parizu, u centru „Linkoln“ u Njujorku, u muzejima i na otvorenim prostorima širom sveta. 

Osim skulpturom, on se od 1931. godine neprekidno bavio grafikom i crtežom. Grafičke tehnike su ga interesovale kao polje istraživanja, pri čemu je posebno bio zainteresovan za pristup samom materijalu i neposrednom radu u njemu. Zbog toga se grafička matrica pojavljuje kao ekvivalent kamenom ili drvenom bloku. Najveći broj Murovih grafičkih radova izveden je bakropisu, suvoj igli i akvatinti, kao i litografiji, a značajna su i istraživanja u tehnici kolografije. Njegovi radovi na papiru, bilo da su rađeni kao crtež ili nekom od grafičkih tehnika, najpre na litografskom kamenu ili bakarnoj ploči, bave se prirodnim formama, različitim aspektima poimanja ljudske figure, studijama životinja, skulptoralnih predstava u pejzažima i arhitektonskim celinama.

Džoe Tilson (Joe Tilson)
(London 1928.)

Engleski slikar, vajar i grafičar. Nakon što je odslužio u Kraljevskom vazduhoplovstvu, studirao je u Londonu na „St Martin´s School of Art“ (1949-1952) i na  „Royal College of Art“ (1952-1955).

Predstavlja jednu od vodećih figura britanskom pop art pokreta. U svojim grafikama istražuje simboliku četiri elementa i prirodnih ciklusa. Često koristi motive iz klasične mitologije. Prikazuje izuzetnu virtuoznost u izradi grafika u tehnikama gravure, akvatinte i u tehnici drvoreza.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti