Izložba Dušana Todorovića

Galerija KC “Laza Kostić” 

Sombor, Laze Kostića 5

Utorak, 20.10.2015. u 19 h

Otvaranje izložbe instalacija i slika 

Autor: Dušan Todorović

 Dušan Todorović rođen je 1945.godine u Kragujevcu. Diplomirao (1972.god.) i magistrirao (1974.god.) na Akademiji za likovne umetnosti Beograd u klasi prof. Đorđa Bošana. Član je ULUS-a i Udruženja evropskih umetnika sa sedištem u Esenu. Samostalno izlagao u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih domaćih nagrada i priznanja.

Izložba “Festumski skok” je projekat antinomijskih instalacija nastalih sakupljanjem vizuelnih informacija, obaveštenja, upozorenja i piktograma, kao i sveukupnih delova sistema savremenih komunikacija.  Osnovni motiv je modifikovana figura skakača u vodu sa freske iz Festa (Krit,460 god. pre n.e) i simbolizuje oslobođenje duha i tela i antipod čovekove sve veće zavisnosti od ekrana i elektronike. U ovom projektu naga figura skakača koja prolazi kroz elektronske predele ekrana postaje simbol čovekove težnje za slobodom duha i tela u skladu sa prirodom oko nas. Oslobođen kreativan duh i mašta umetnika menja ovaj svet.

Projekat skakača iz Festuma je izveden u metalu, kliritu, na platnima koja simbolizuju tablet, plazme i ekrane, a osvetljen je tamnim svetlom ili blek lajtom.

Izložba će biti otvorena do 02. novembra.

 

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti