Otvaranje izložbe grafika Jelene Sredanović

  • Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor
  • Galerija KC Sombor, Laze Kostića 5
  • Utorak, 15.09.2015. u 19 h
  • Otvaranje izložbe grafika Jelene Sredanović (Novi Sad)

 

U galeriji KC „Laza Kostić“ Sombor u utorak, 15.09.2015. god. u 19 časova biće otvorena izložba grafika „PROMENJIVOST I TRAJANJE – Grafička projekcija lirskih prostora“ Jelene Sredanović iz Novog Sada.

Ovaj ciklus grafika čini 20 drvoreza u kojima autor stvaralački impuls pronalazi u harmoničnim prizorima oblaka viđenim kroz prozor aviona. Istražujući optičke efekte odraza i multiplikacije slika prirode koristi tradicionalne tehnike drvoreza i uslojavanje grafičkih listova. Svoje impresije nastoji da prevede u suptilno graduirane tonove prozračnih i neuhvatljivih pokretnih slika, postižući eteričnost i treperavu tananost materije. Fotografija je važna tačka u njenom pristupu grafičkoj umetnosti jer predstavlja belešku doživljaja i iskustava koju dalje produbljuje transponovanjem u grafičku matricu i otisak na osetljivom japanskom papiru. Drevna tehnika drvoreza je samo primereno integrisana u savremenu recepciju dela. 

Jelena Sredanović (1982, Novi Sad)

Diplomirala je 2005.god. na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, klasa prof. Zorana Todovića, gde je 2009. godine i magistrirala. Doktorske studije upisala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu školske 2013/2014 godine, mentor prof. BiljaneVuković. 

Priredila je više samostalnih izložbi (Novi Sad, Beograd, Niš, Požega, Beč, Bilbao, Madrid…) i izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Njujork, Rim, Bilbao, Madrid, Buenos Ajres, Pariz, Peking, Beč, Ljubljana, Bristol, Bangkok, Lajpcig, Frehen, Kuenka, Barselona, Salcburg, Le Lokl, Bukurešt…). Dobitnica više nagrada za umetnički rad. Zaposlena na Akademiji umetnosti Novom Sadu na katedri za grafiku kao viši stručni saradnik. Član udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti