Izložba litografija Valeria Adamija

Galerija KC „Laza Kostić“
Sombor, Laze Kostića 5
Otvaranje izložbe
Utorak, 17.03.2015. u 19h 
VALERIO ADAMI  /litografije/

Kulturni  centar „Laza Kostić“ Sombor tokom višegodišnje saradnje sa Visconti Fine Art Gallery iz Ljubljane realizovao je nekoliko izložbi svetskog značaja. U toku 2015. godine publika će imati priliku da vidi dela značajnih svetskih umetnika među kojima je i savremeni italijanski umetnik Valerio Adami. Postavku izložbe čine 20-tak grafika rađenih u tehnici litografije.

VALERIO ADAMI

Rođen 1935. godine u Bolonji, italijanski narativno-figurativni slikar koji organizuje elemente stvarnosti tako da se javlja nova asocijacija uključujući u to detalje ličnog iskustva. Pre nego što se svetski pop art umetnik 1955.god. preselio u Pariz, do 1954.god. je studirao crtež na Accademia di Brera u Milanu pod vođstvom slikara Achille Funi. Tokom ovog istraživanja se izražava u ekspresionističkom stilu inspirisan umetnošću Oskara Kokoške. U Parizu se upoznaje sa radom Roberta Mate i Vilfreda Lama i pod njihovim uticajem usmerava svoju umetnost na motive iz razrušenih gradova posle II Svetskog rata. Inspirisan ekspresionizmom, francuskim sintetizmom i Novom figuracijom stvara prepoznatljivi stil: ravne bojene površine uokvirene crnom linijom. Adamijeve boje su intezivne a uokvirenost crnom linijom podseća nas na stil stripa. Boja je njegov najjači simbol i istovremeno ima ulogu da ispunjava prostor do zasićenja, dajući joj psihološku dimenziju i izbegavajući pad u realizam. 

Sedamdesetih godina Adami premešta predmete iz konteksta i perspektive realnosti i smešta ih u svet književnosti, politike, muzike i mitologije. U ovakvoj umetnosti Adami prikazuje figuru u izmaštanom prostoru i mitovima zapadne kulture udahnjuje novi život, kroz istorijski kontekst. Likovima i scenama iz dela Ovidija, ponovo nam daje mogućnost da otkrijemo izvore seksualnosti, kreativnosti i lepote. 

Živi i radi u Londonu i Parizu.

Izložba će biti otvorena do 06. aprila.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti