Изложба графика Велимира Матејића

 У понедељак, 01.априла 2013. године у 19 часова у Малој сали КЦ Сомбор, Венац Радомира Путника 2, биће отворена изложба графика аутора, Велимира Матејића из Криваје. Поставку ће чинити 22 графике рађене у техници литографије.

Велимир Матејић (1934. Беране, Црна Гора)

Дипломирао на Биолошком факултету у Београду. Основе уметничког образовања стекао је у Шуматовачкој школи цртања и атељеу Лизе Крижанић.

Излагао на преко четиристотине колективних и око стотину самосталних изложби. Добитник је бројних награда из области графике, а посебно се издвајају лауреати на графичким бијеналима у Банској Бистрици и Новосибирску. Члан УЛУС-а од 1968. И УЛУВ-а од 2000.године.

„...По природи ствари, Матејићевој графици претходи цртеж који приликом трансфера у контекст графичке идеје поприма нову и аутономну метафизичку димензију. Фокусирајући читаво Матејићево графичко стваралаштво, неоспорно је да се он током свог рада ослањао на одређене реперне узоре из историје уметности као што су дела руских конструктивиста и нео-примитивизма. Ти ослонци су видљиви у тежњи ка симплификацији мотива и враћању примарном стваралачком импулсу. Овај импулс иницира ширење форме из одређење матице при чему се равија динамична композиција која се слободно грана у више праваца. Наведена специфичност ликовног изараза је временом, поред црне и беле боје, као заједнички именитељ, постала и обележје графичког стваралаштва Велимира Матејића.“

(изводи из текста каталога) Владимир Божиновић

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti