Izložba Lazara Rodića

 

Izložba slika Lazara Rodića iz Banja Luke (BiH), pod nazivom "Arheologija sadašnjosti" biće postavljena u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Otvaranje izložbe će biti upriličeno 12. 1. 2021. godine u 19 časova, elektronskim putem, i biće dostupno na zvaničnoj stranici Kulturnog centra putem prenosa uživo. Posetioci će biti u prilici da posete izložbu istog dana od 19.15 časova, u grupama od po 5 ljudi i uz poštovanje svih mera prevencije.

Galeriju Kulturnog centra možete posetiti radnim danima od 8 do 14 časova, i od 17 do 20 časova, kao i subotom od 9 do 13 časova.

Postavka izložbe trajaće 26.1. 2021. godine.

Lazar Rodić je rođen 23.05.1991. godine u Drvaru, srednju građevinsku školu je završio u Banjoj Luci. Diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi Vese Sovilja. Položio je stručni ispit kao profesor likovne kulture u školi za djecu sa posebnim potrebama. Trenutno radi kao ilustrator u časopisu za djecu u Banjoj Luci.

Izlagao je više puta samostalno i kolektivno na izložbama od lokalnog i međunarodnog značaja u zemljama u regionu.

 “Namjernom, jasnom i naglašenom upotrebom simbola, ovog puta u službi savremenog likovnog izraza, umjetnik Lazar Rodić "oslikava" problematiku "onog našeg", angažovanom svijesti i svojim učešćem u svakodnevnici.

Prizori i motivi naizgled "pristupačni" nastaju na osnovama egzistencij borbe, pojave, prisustva i stvaranja "interaktivne" umjetničke atmosfere i scene, upravo likovno razrađeno, razarajući i ne dajući prostora, često potrebnoj, pukoj analizi vizuelnog. Upravo na taj način imamo priliku da pratimo ono što bi se dalo uporediti s "evolucijom" likovne tehnike koja, prilagođavajući se, vjerno prati, upotpunjuje i raste zajedno s idejom.
U slučaju djela Lazara Rodića, osjetnim "oslanjanjem" na minimalistički razgraničen, uobličen likovni pristup, uspjevamo da pratimo "etabliranje" i stvaranje sinteze jedne ustaljene, renesansne ideje o slikarstvu i ideje o slikarstvu kao jednako relevantnom mediju konceptualne umjetnosti. Uzimajući to u obzir stvaramo svijest o tendencijama savremene koje svjedoče o neodvojivosti jednog od drugog.
Ostavljajući po strani, na trenutak, teorije umjetničke prakse, dozvoljavamo sebi biti uvučeni u kompozicionu razigranost koja vješto govori o banalnostima sveopštih istina našeg društva, razrađeno dijelom, ilustrativnim i iskarikiranim predstavama poroka, besmisla, bijega i kratkotrajne zadovoljštine..."
(Darija Vujasin, izvod iz predgovora kataloga)

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti