Otvaranje izložbe “iLovemycats” Jelene Redžić

Otvaranje izložbe “iLovemycats” Jelene Redžić, biće realizovano elektronskim putem u utorak, 3.11.2020. godine u 19 časova, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Svi zainteresovani će biti u prilici da posete izložbu istog dana, od 19:30, u grupama od po 5 ljudi i uz poštovanje svih mera prevencije i preporuka Zavoda za javno zdravlje. Postavka izložbe će trajati do 14.11.2020. godine.

Jelena Redžić, rođena, živi i stvara u Beogradu. Završila osnovne studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, smer grafika i knjiga, i master na Fakultetu za medije i komunikacije, digitalna umetnost. U svom radu istražuje fenomen slike i njen uticaj na savremenog čoveka. Zanima je odnos realnog i imaginarnog prostora u slici. Mapiranje njihovih granica i uopšte put njihovog uspostavljanja i postojanja na dvodimenzionalnoj površini papira. Okvir rada zapravo čini ispitivanje načina na koji realan prostor utiče na izgradnju imaginarnog i obrnuto, na koji način polje imaginarnog stvara novo realno, naročito u kontekstu savremenog života na koji, u gotovo svakom segmentu razvoj tehnologije i uopšte digitalne predstave imaju, može se reći, presudan uticaj.

Aktivna je u polju crteža, slike i videa. Izlagala je na više grupnih izložbi i četiri puta samostalno, 2015. Galerija Proces, Beograd, Glave; 2016. Galerija Centra za kulturu Gornji Milanovac, Crteži i grafike; 2019. DKSG, Beograd, Posle istine; 2020. Galerija Meander, Apatin, iLovemycats.

Autorka izložbe o istoj navodi:

“iLovemycats predstavlja seriju crteža nastalih 2019. godine rađenih ugljenom odnosno suvim pastelom na papiru. Mačke, koje su glavni motiv serije, su istovremeno voljeni kućni ljubimci i divlje nepoznate zveri, ne nužno mačke. One su smeštene u skučene, ograničene, imaginarne prostore i one njima suvereno vladaju.

Mačke nisu ni dobre ni loše. One su jednostavno tu gde jesu. Tu – na svom putu, tu – na svom mestu, mesto koje im pripada i za koje se, kao sve teritorijalne životinje izborile.

Sam naziv serije (iLovemycats – Volim moje mačke) je pomalo sugestivan i posmatračev pogled, kao i sam doživljaj radova, upućuje u određenom pravcu. Naziv zapravo govori o prirodi odnosa unutar prestavljene serije crteža, a to je u biti odnos vlasnik – ljubimac...”

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti