"Svetlucave šume" Save Stojkova u Galeriji Kulturnog centra povodom Dana grada Sombora

Povodom obeležavanja Dana grada Sombora, u Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor biće otvorena izložba dela iz porodične zbirke somborskog slikara Save Stojkova. Otvaranje izložbe pod nazivom "Svetlucave šume", biće upriličeno u subotu, 15. februara 2020. godine u 11 časova.
Postavka će trajati do 22. februara.

Sombor 2020. godine obeležava jedan i po vek institucionalizovane brige o svom zelenilu, po kome je naš grad čuven i van naših granica. Istovremeno, skoro su dva i po veka protekla kako je grad 1774. g. posadio dve velike obližnje hrastove šume – Bukovačku i Šikaru, koje su se prostirale na 1.500 katastarskih jutara. Do danas je sačuvan samo deo tog prirodnog blaga.
Upravo je šuma čest motiv u slikarstvu somborskog slikara Save Stojkova, još od njegovih slikarskih početaka. Sačuvana su njegova prva platna, nastala u periodu od 1947. do 1950. godine, na kojima mladi slikar slika somborsku Šikaru u svim godišnjim dobima. Stojkov se šumama vraćao i kasnije, kao u predahu između slikanja prepoznatljivih pejzaža ravnice i portreta ravničara. I jedan od poslednjih velikih njegovih opusa bio je posvećen šumama. Nastao je tokom 2010. godine, tehnikom ulja na staklu, i predstavljen je na dve velike izložbe u Somboru i Novom Sadu.

O tom opusu i o Savinim šumama, pisao je likovni kritičar Sava Stepanov: „Danas Sava Stojkov slika motive i prizore šume. Mnoštvo stabala, drveća, isprepletanih grana, krošnje kroz koje se probijaju zraci svetlosti, dinamična igra svetla i senke – sve to umetniku omogućava likovnu interpretaciju ispunjenu čudesnim sklopom likovnih elemenata. Linija i crtež, boja i kolorit, motivska struktura, odnosi tamnog i svetlog jesu autentični likovni problemi koje stari majstor rešava sigurno, rutinski, razložno. U svim tim slikama postoji neki viši red, postoji određena kompozicijska struktura, često baš zaokruženost. Jer, slikajući prirodu, umetnik usvaja njene principe, usaglašava se sa njenim karakterom, njenim ritmom, njenim principima. Zahvaljujući tom stavu, Stojkov dospeva i do prirode slike. Dakako, pri tome je on dosledan zagovornik tradicionalizma i onih klasičnih vrednosti slike koja je shvaćena prvenstveno kao estetski predmet, kao izvor likovnog zadovoljenja potreba posmatrača… Sve ove slike upotpunjene su jednim bogatim životnim iskustvom, zasebnom ljudskosti i duhovnosti, iskričavim senzibilitetom koji Sava Stojkov, u već poodmaklim osamdesetim godinama života, tako ubedljivo manifestuje u svojim novim svetlucavim šumama, baš kao i u celokupnom svom slikarstvu“.

Izložba u Galeriji Kulturnog centra podrazumeva dela Save Stojkova iz pomenutih opusa.

 SAVA STOJKOV
Rođen je u Somboru 1925, a preminuo je u svom rodnom gradu 2014. godine. Njegovo slikarstvo odavno je postalo jedno od umetničkih znamenja vojvođanske ravnice, a njime se bavio duže od sedam decenija. Pripadao je redu onih likovnih stvaralaca, koji su dugotrajno i poneseno negovali ideje bliskosti sa estetikom prirode vojvođanske ravnice i prenosili ih na prostorima koji se mogu, bez preterivanja, nazvati planetarnim. Tokom svoje slikarske karijere Stojkov je priredio preko 500 samostalnih, a učestvovao je i na više od 600 kolektivnih izložbi. Izlagao je na svih pet kontinenata, u najprestižnijim galerijama svetske umetnosti. Za svoj umetnički rad nagrađen je sa preko 40 značajnih priznanja, među kojima je i „Vukova nagrada“, najviše republičko priznanje za kulturu u Srbiji. Odlikovan je Ordenom Sv. Save. O njegovom slikarstvu objavljeno je deset knjiga i monografija, štampano je 12 umetničkih mapa, a snimljeno je i više dokumentarnih filmova i TV emisija. Od 2010. do 2016. g. u Somboru je, u zdanju Preparandije, radila galerija Save Stojkova, u kojoj se nalazila njegova retrospektivna umetnička zbirka.

 Srdačno vas očekujemo na otvaranju izložbe u Galeriji Kulturnog centra u Somboru!

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti