Otvaranje izložbe radova zagrebačke vajarke Vande Jurković u Galeriji Kulturnog centra

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate otvaranje izložbe radova u reljefu koje potpisuje profesorka Vanda Jurković, akademska vajarka iz Zagreba. Otvaranje izložbe pod nazivom "Papier-mâché oblici u reljefima", biće upriličeno u utorak, 4. februara 2020. godine u Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, sa početkom u 19 časova.

Vanda Jurković diplomirala je kiparstvo (vajarstvo) na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1996. godine.
Magistrirala je umjetnost 2002. godine na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani.
Doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2012. godine. Članica je likovnih udruženja HDLU i ZadArt.
Nakon diplomiranja radila je kao grafički urednik u studiju Arhigraf d.o.o. Od 2001. radi na Grafičkom fakultetu u Zagrebu na Katedri za dizajn i slikovne informacije
u svojstvu izvanredne profesorice.
Iza sebe ima 37 samostalnih i više od 80 grupnih izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu više od 30 likovnih kolonija. Dobitnica je brojnih umetničkih nagrada i priznanja.

O konceptu izložbe u Somboru:
"Zamisao umjetničke kreacije je autorski svijet reljefnih struktura pomoću permutacija modeliranih oblika u papiru. Afirmirane su primarno skulptorske teme oblika, njegove visine, veličine, mase, ponavljanja, umetanja, prepletanja izbjegavajući boju i naraciju. Reljefi nemaju motiv i čine niz skulpturalnih struktura od papier-mâchéa koje se postavljaju na zid vješanjem kao slike. Skulptura je dio arhitektonskog uređenja, dizajn zidova akromatskih vizualnih osobina. Unutar konteksta suvremene umjetnosti afirmira se reciklirani materijal – iskorišteni i odbačeni uredski bijeli ispisani papir. Dobivena su skulpturalna rješenja koja uvažavaju potrebu za skupljanjem resursa i čuvanjem okoliša koja dokazuju sposobnost neklasičnog materijala kao pogodnog za intervenciju i uređenje interijera."

 

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti