Odštampajte ovu stranicu

Katalog Koso Ištvana

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate otvaranje izložbe Koso Ištvana koje će biti upriličeno večeras (utorak, 19.novembr) u Galeriji KC "Laza Kostić" Sombor, sa početkom u 19 časova.

Koso Ištvan je rođen 1941. godine. Školu za primenjenu umetnost u Novom Sadu završio 1963.god. Diplomirao je 1968. godine na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu. Magistrirao je 1994.na Akademiji u Beču. Od 1969 radi na Beogradskoj TV scenografije i grafička titlovanja,
kao i plakate za nekadašnje Malo pozorište.
Nakon povratka u Sombor 1970. godine, predaje likovno obrazovanje u Gimnaziji “Veljko Petrvić” i u istom razdoblju radi scenografije plakate i ostalu grafičku opremu za Narodno pozorište u Somboru, u koje ubrzo prelazi u stalni angažman kao tehnički direktor i scenograf. Sticajem okolnosti, 1989. godine odlazi u Beč na kratko, ali ostaje 27 godina.
Tokom godina uradio je veliki broj plakata i scenografija za nekoliko
pozorišta u Jugoslaviji , Mađarskoj i Poljskoj. I pored izuzetno intenzivnog angažovanja u pozorišnim poslovima nalazi vremena i za slikanje.
Izlagao je samostalno u Beogradu, Somboru, Baji, Kečkemetu, Bjalistoku i Beču.
Grupne izložbe: Okt salon Beograd, Sombor, Novi Sad,Subotica, Ljubljana, Mostar, Beč.

„Stvaralački poduhvat Koso Ištvana da izborom od tridesetak dela, rađenih tehnikom ulja na platnu, a sva su u znaku jednako i mitske, imaginarne, i stvarnosne, svevremene Eve, u svakom pogledu jeste dostojan pažnje. Ostvaren kao slikar-grafičar, scenograf i autor pozorišnih plakata.viđenih na izložbi davne 1982. godine, slikar akademskog zvanja se osmelio na realizaciju postavke koja će sva biti u znaku ženskog akta. Smelost je propraćena upravo onom tajnom koja večni motiv žene pred njegovim okom čini tako i toliko trajno izazovnom da slikar kistom po belini platna ne čini ništa, ni pokret više od onog čime je bar jedan deo te tajne na dohvat mogućeg prizorom (samo)otkrića...
...Uz sigurnost i doslednost, očita je i samosvojnog likovnog izraza ovog autora pri slikanju figure žene. Večni motiv, a bez instistiranja na zanosnosti tela i lepote lica. I telo i lice žene je sa nekim tragom / ožiljkom, sa posledicom od onog minulog, već preživljenog, možda i prežaljenog. Posredstvom samo nekoliko detalja, lice žene je poprište, mesto iščitavanja stanja bića uvek drukčije Eve koju Koso Ištvan paletom odgoneta pri trajnoj misli o tome čime i kako žena uspeva da uvek bude u središtu jednako i svog, kao i Adamovog života.“ (izvod iz predgovora kataloga koji je napisao David Kecman Dako)

Share this article