IZLOŽBA KONKURSNIH RADOVA ZA IZRADU IDEJNOG REŠENjA SPOMENIKA KRALjU ALEKSANDRU PRVOM KARAĐORĐEVIĆU

Otvaranje izložbe konkursnih radova za izradu idejnog rešenja spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Somboru, biće upriličeno u utorak, 1. oktobra 2019. godine u Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, sa početkom u 19 časova.

Kako model prvobitnog spomenika, rad Antuna Augustinčića nije dovoljno očuvan, Gradska uprava je raspisala konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja. Parcela na kojoj se planira podizanje spomenika je Park heroja, odnosno prostor ispred Skupštine grada Sombora, gde se već nalaze spomenici narodnih heroja i skulpture somborskog umetnika Pavla Blesića. Javna nabavka bila je raspisana do 15. avgusta, dok je odluke o pobedniku i nagradama doneo stručni žiri u sastavu: akademski vajar Peter Mraković, predsednik žirija, istoričar umetnosti-konzervator Dejan Radovanović, član, dipl. slikar-grafičar Milan Jovanović Jofke, član, dipl. inž. arhitekture Jasmina Bobić, član i dr Mihael Antolović, takođe član.
Podsećamo da su u proleće 1941. okupatori uklonili originalni spomenik, Augustinčićev rad, tako da će posle skoro osamdeset godina biti podignut spomenik u čast kralju ujedinitelju, za koji se veruje da će postati jedan od najistaknutijih simbola Sombora.

Svi konkursni radovi, kao i idejna rešenja platoa, biće izloženi u Galeriji Kulturnog centra do 6. oktobra 2019. godine.

Srdačno vas očekujemo!

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti