Otvaranje Izložbe „Slikari nove figuracije – transformacije, nove pozicije“ u Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije

Izložba „Slikari nove figuracije – transformacije, nove pozicije“, koju su organizovali Medija centar „Odbrana” i somborski Kulturni centar „Laza Kostić”, otvorena je u četvrtak u, do poslednjeg mesta ispunjenoj, Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

Reč je o izuzetnoj postavci, koju čini tridesetak dela autora koji su svojim angažovanjem i radom obeležili savremenu likovnu umetničku scenu u decenijama iza nas, Milana Blanuše, Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovskog, Ratka Lalića, Dragana Mojovića, Jovana Rakidžića, Dragana Stojkova, Dušana Todorovića i Vladimira Tomića.

Nakon dobrodošlice, u pozdravnoj reči, potpukovnik Biljana Pašić je, u ime Medija centra „Odbrana”, s prisutnima podelila osećaj uzbuđenja zbog početka još jedne galerijske sezone, za koju je istakla da se nada da će još jednom ispuniti očekivanja umetničke javnosti prestonice.

Govoreći o autorima čija su dela izložena, rekla je da je njihovo učešće na Likovnoj jeseni, smotri jugoslovenskog slikarstva, koju je, davne 1961. godine, u Somboru pokrenuo Milan Konjović - dalo poseban pečat toj manifestaciji.

– Tokom 2010. godine poznati slikar, takođe Somborac, Dragan Stojkov, obnovio je bijenale „Likovna jesen”, i istovremeno - bio i inicijator da se izložba „Slikari nove figuracije - transformacije, nove pozicije” realizuje u Galeriji Doma Vojke Srbije, zbog čega mu se srdačno zahvaljujem – rekla je potpukovnik Pašić i podsetila da će postavka, iza koje stoji istoričar umetnosti i likovni kritičar Sava Stepanov, biti u Velikoj galeriji Doma Vojske do 28. septembra.

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratila i Dušanka Golubović gradonačelnica grada Sombora, koja je rekla da je prezadovoljna što Sombor, grad kulture, ima priliku da se predstavi beogradskoj publici.

Ona je pobrojala programe i manifestacije koje taj grad čine posebnim , uz poseban osvrt na Likovnu jesen, koju je početkom šezdesetih pokrenuo Milan Konjović, a decenijama kasnije revitalizovao Dragan Stojkov.

Vesna Paštrović, V.D. direktora Kulturnog centra „Laza Kostić“ iz Sombora rekla je da je izložba za instituciju iz koje dolazi, važna iz više razloga, ali da je posebno značajna zbog početka saradnje s Medija centrom „Odbrana“.

– Likovna jesen ostavlja neizbrisiv trag u likovnoj umetnosti regiona, ne samo Srbije – istakla je Paštrović i izrazila posebnu zahvalnost domaćinima iz Medija centra „Odbrana“ i svima koji su pomogli organizaciju.
Otvarajući izložbu, njen autor, istoričar umetnosti i likovni kritičar Sava Stepanov, istakao je da postoji više razloga zbog kojih je realizovana, da je Likovna jesen manifestacija koja traje veoma dugo, a posebno je značajna jer su se kroz nju manifestovale sve značajnije pojave u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti druge polovine dvadesetog veka.

– Izložba ima malo komplikovan naslov, ali smo se potrudili da on bude suštinski precizan, i da označi ono što smo želeli. Umetnici nove figuracije su izlagali tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, bili su veoma značajni u to vreme, jer su verno odražavali duh i atmosferu svog vremena – istakao je Stepanov.

Izložbu „Slikari nove figuracije – transformacije, nove pozicije“ , „najavio“ je (pred)program, koji je realizovan dva dana uoči izložbe, na ulazu u Dom Vojske, čije je urednik Dušan Savić, a radove pet mladih umetnika iz ovog dela posetioci su večeras mogli da pogledaju u holu zgrade Doma Vojske Srbije.

Izvor: http://www.odbrana.mod.gov.rs/

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti