Francuski filmski karavan: Ciklus "Novi francuski film"

Novi ciklus Francuskog filmskog karavana, pod nazivom "Novi francuski film", zaustaviće se u Somboru od 24. do 27. juna.

Projekcije će se održavati u dvorištu Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor (Venac Radomira Putnika 2), svake večeri sa početkom u 20.30h. U slučaju nepogodnih vremenskih uslova, filmovi će biti prikazivani u Maloj sali Kulturnog centra - na istoj adresi. Ciklus "Novi francuski film" obuhvata filmove koji su premijerno prikazani tokom poslednjih pet godina.

Francuski filmski karavan je program koji za cilj ima promovisanje francuskog filma širom Srbije u partnerstvu sa lokalnim kulturnim centrima. Novi ciklus predstavlja nastavak uspešne saradnje između Francuskog instituta u Srbiji (Institut français de Serbie) i Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Više o filmovima (sinopsisi i trejleri):

Ponedeljak, 24. jun, 20.30h
Les Souvenirs (FRA, 2014, 92’) - Sećanja
Režija : Jean-Paul Rouve
Igraju : Michel Blanc, Annie Cordy, Chantal Lauby, Mathieu Spinosi
Kada njegova 85 godišnja baka jednog dana iznenada nestane iz svog staračkog doma, Roman kreće u potragu za njom, negde u svojim sećanjima. Po romanu Davida Foenkinosa, delikatan porodični portret u kome Annie Cordy, čarobna u svom polutonskom registru, daleko od uspeha na sceni, oživljava baku koja život vidi daleko i voli ga još više.

 

Utorak, 25. jun, 20.30h
Jalouse (FRA, 2017, 97’)
Rezija : David Foenkinos, Stéphane Foenkinos
Igraju : Karin Viard, Dara Tombroff, Anne Dorval
Natali Peše, razvedena profesorka književnosti, menja raspoloženje od danas do sutra, od brižne do bolesno ljubomorne majke. Njena prva meta, divna osamnaestogodišnja ćerka, Matilda, igračica klasičnog plesa. Međutim, njen opseg se ubrzo širi i na prijatelje, kolege, pa čak i komšije. Između uzburkane komedije I psihološke neizvesnosti, pratimo neočekivano ljuljanje emocija jedne žene.


Sreda, 26. jun, 20.30h
Gueule d’ange (FRA,2018, 108’) – Lice anđela
Rezija : Vanessa Filho
Igraju : Marion Cotillard, Ayline Aksoy-Etaix, Alban Lenoir
Marlen, mlada i neodgovorna žena, živi sama sa svojom osmogodišnjom ćerkom. Jedne noći, nakon što je upoznala mladića u klubu, odlučuje da ode, ostavlja ćerku prepuštenu samoj sebi. Film predstavljen na Kanskom festivalu 2018 godine, u selekciji Izvestan pogled.


Četvrtak, 27. jun, 20.30h
Numéro une (FRA, 2017, 110’) – Broj jedan
Rezija : Tonie Marshall
Igraju : Emmanuelle Devos, Suzanne Clément, Richard Berry
Emanuel Blaše je briljantni inženjer, popela se na vrh svoje kompanije u izvršni odbor. Jednog dana, mreža uticajnih žena ponudila je da joj pomogne kako bi preuzela vođstvo kompanije CAC40. Emanuel bi bila prva žena na takvoj poziciji. Međutim u sferama u kojima još uvek dominiraju muškarci, gomilaju se kako profesionalne tako i intimne prepreke. Osvajanje je uzbudljivo, ali znači i rat.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti