OTVOREN FILMSKI FESTIVAL “PORODICA NARODA/FAMILY OF NATIONS”: ZELENOVIĆU NAGRADA “ERNEST BOŠNJAK”, PRVA EPIZODA SERIJE “KORENI” I “EDERLEZI RAJZING”

Prvi filmski festival Dunavsko-panonske regije “Porodica Naroda/Family Of Nations”, otvoren je u utorak u Somboru.

Predlog za osnivanje festivala nastao je 2017. godine kada je čuveni holivudski glumac Džon Sevidž boravio u Somboru povodom snimanja i predstavljanja filma “Povratak”. Gradonaćelnica Dušanka Golubović i filmski velikan pokrenuli su inicijativu i Sombor je već 2018. godine postao domaćin prestižne filmske smotre. Organizacija festivala pripala je Kulturnom centru “Laza Kostić” Sombor.

Neposredno pre svečane ceremonije, u foajeu Narodnog pozorišta Sombor upriličena je izložba “Svetski film na francuskom plakatu”. U ulozi domaćina večeri našli su se glumci Slaven Došlo i Vanja Nenadić. Pored muzičkog programa u sklopu koga je publika imala priliku da uživa u  izvedbama muzičkih tema iz nekih od naprestižnijih svetskih filmskih ostvarenja, svečanu ceremoniju obeležila je dodela nagrade “Ernest Bošnjak” za doprinos razvoju kinematografije u Srbiji. Nagrada je otišla u ruke Radoslavu Zelenoviću, istaknutom istoričaru filma i nekadašnjem upravniku Jugoslovenske kinoteke.

Po završetku ceremonije, prikazana je prva epizdoda nove RTS-ove serije “Koreni”, rađene po motivima istoimenog romana Dobrice Ćosića. 

Festival obuhvata četiri selekcije i bogat prateći program koji podrazumeva i razgovore sa glumcima i stvaraocima filmova. Filmovi iz Glavne takmičarske selekcije prikazuju se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, ostvarenja iz Studentske selekcije na sceni “Studio 99”, takođe u Narodnom pozorištu, dok projekcije filmova iz selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud” i “Core Diplomatiqum” publika može pogledati u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru. 

U sklopu Glavne takmičarske selekcije biće prikazano  sedam filmova koje je odabrao selektor Zoran Živković, dugogodišnji direktor Filmskog festivala Herceg Novi. Filmovi koji će biti prikazani su višestruko nagrađivani na značajnim međunarodnim festivalima: "Jedan dan" (Mađarska), "Erdelezi rajzing" (Srbija), "Comic Sans" (Hrvatska), "Granice, kiše" (Bosna i Hercegovina), "Žaba" (Bosna i Hercegovina), "Bezbožna omladina" (Nemačka), "Porodica" (Rumunija).

Žiri Glavne takmičarske selekcije čine Radoslav Zelenović, Gorčin Stojanović i Lazar Rokvud, rođeni Somborac koji decenijama živi i snima u Holivudu.

Filmski festival “Porodica Naroda/Family Of Nations”, trajaće do subote, 16. septembra, kada će biti dodeljene nagrade pobedničkim filmskim ostvarenjima.

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti