Selekcija VIP Kinoteka na Trećem Somborskom filmskom festivalu: Varljivo leto '68

Varljivo leto '68
Subota, 11. jul, 21.30 časova
Kabare Narodnog pozorišta Sombor
VIP Kinoteka

Režija: Goran Paskaljević
Uloge: Danilo Bata Stojković, Slavko Štimac, Mija Aleksić, Mira Banjac, Ivana Mihić...

U leto 1968. godine maturant Petar, stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma. Potreba da konačno nađe "ženu svog života" dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, opštinskog sudiju, uštogljenog čoveka, dogmatskih shavatanja, koji veruje da se omladina može vaspitavati samo "čvrstom rukom" i koji pati zbog svog buržoaskog porekla (otac mu je pre rata bio geometar i školovao se u Pragu). Kada konačno i nađe pravu istinsku, veliku ljubav, ona iz određenih, tada društveno aktuelnih zbivanja, biva prekinuta.

“Film je te godine (1984) kada je nastao odbijen da bude prikazan u konkurenciji Pulskog festivala, čak nije bio uvršten ni u prateći program filmova koji se prikazuju izvan konkurencije u pulskoj Areni sa obrazloženjem mojih kolega iz tadašnjeg pulskog žirija da film nije komunikativan. Većina domaćih kritičara ga je omalovažila. Podrška je stigla od moje filmske ekipe i divnog glumačkog ansambla koji me je pratio na premijerama filma u raznim našim gradovima. Publika ga je odmah prihvatila, a Vera Čukić, naša poznata glumica i supruga Gordana Mihića, tada je izjavila da će nas dvojicu pamtiti još najmanje pedeset godina po ovom filmu. Ostatak priče znate. Izlišno je, a i nemoguće, rečima iskazati koliko mi nedostaju neki od glumaca iz 'Varljivog leta ‘68' koji, na veliku žalost, više nisu među nama, pre svih Bata Stojković i Mija Aleksić, s kojima sam imao ogromnu čast i zadovoljstvo da radim u više filmova”, rekao je Paskaljević 2018. godine o svom kultnom ostvarenju.

#somborskifilmskifestival #somborfilmfest #bioskop #film #varljivoleto68 #vipkinoteka #filmskiklasici #kclazakostic #sombor

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti