Treći Somborski filmski festival: Uprkos magli

Uprkos magli
Subota, 11. jul 2020. godine, 23 časa
Atrijum Gradske kuće

Originalni naziv: Nonostante la nebbia/Despite the Fog/Uprkos magli
Trajanje: 100 min
Godina: 2019.
Zemlja: Italija, Srbija, Severna Makedonija, Francuska
Režija: Goran Paskaljevic
Scenario: Goran Paskaljevic, Marco Alessi, Filip David, Giuseppe Eusepi
Uloge: Donatella Finocchiaro, Giorgio Tirabassi, Ali Mousa Sarhan, Francesco Acquaroli, Francesca Cutolo, Anna Galiena, Luigi Diberti, Tamara Aleksić
Žanr: Drama
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=VVTMhUZG034

 

Prema podacima Interpola, danas Evropom luta više od deset hiljada maloletnih izbeglica bez roditeljskog staranja, od toga polovina utočište traži na drumovima Italije. Uprkos magli je filmska priča o jednom od njih. Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima, koji jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje da ga povede sa sobom kući. Dečak se zove Muhamed i izbeglica je, prepušten sam sebi nakon što je izgubio roditelje tokom putovanja do Italije u gumenom čamcu. Prisustvo deteta uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja je isprva sumnjičava i neodlučna, ali na kraju pristine da ga prime na jedno veče. Nakon nekog vremena, Valerija menja mišljenje i odlučuje da zadrži Muhameda. Italijanski bračni par pokušava da u malom Arapinu nađu utehu i neku vrstu zamene za svog rano preminulog sina Marka, ali sve više nailaze na otpor sredine i sopstvene porodice koja ne prihvata njihovu odluku da zadrže dečaka.

„Zamislio sam”, kaže reditelj Goran Paskaljević, „šta bih ja uradio ako bih kod neke autobuske stanice našao promrzlo dete, dete izbeglicu. Da li bih ga poveo kući ili ne? Naravno da bih. I tako je krenula da se razvija priča koju sam onda naslonio na dramaturški okvir jedne rane priče Filipa Davida. Ceo film postavlja pitanje kako je moguće da to troje ljudi ne može da bude zajedno. To dete, ta žena i taj čovek, taj par koji je sa tim detetom sretan. Eto, to je cela priča, naizgled jednostavna, ali ima više slojeva za čitanje i razumevanje.”

#somborskifilmskifestival #somborfilmfest #bioskop #film #kclazakostic #uprkosmagli #glavniprogram

Share this article

Kontakt info

Poslednje vesti