KC Laza Kostić Sombor

Ulaz na promociju književnog prvenca Olivere Balašević biće besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta neophodno je unapred izvršiti rezervacije.
Mesta možete rezervisati radnim danima od 9 do 13 časova, pozivom na broj telefona 025 468 327.
Promocija knjige Olivere Balašević, pod nazivom "Planeta dvorište", biće održana u četvrtak, 12. marta 2020. godine u Velikoj sali zgrade Županije u Somboru, sa početkom u 18 časova.  

Pozivamo vas da uveličate otvaranje izložbe radova Luke Drljana, pod nazivom "Pejzaž u sivom", koje će biti upriličeno u utorak, 3. marta 2020. godine u Maloj galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, sa početkom u 19 časova.

O izložbi "Pejzaž u sivom":
"Luka Drljan na svojim slikama prikazuje ogoljene, brutalističke arhitektonske forme koje odišu nadrealnom atmosferom. Pejzaž prekriven betonom,u potpunosti lišen života i organskog odiše melanholijom i stvara utisak jednog zamrznutog, ukočenog prostora. Brutalnost arhitekture u ovom konceptu, u odsustvuživog i svedenog kolorita dobija skulpturalnu formu. Isključivanjem prirode, kompozicija prekrivena betonskim pločama podseća na postapokaliptičan prizor. Kolorit sveden na minimum, crnu, belu i plavu boju, doprinosi stvaranju jedne čiste, hladne kompozicije."

Luka Drljan rođen je 1997. godine u Novom Sadu. Završio je srednju umetničku školu "Bogdan Šuput" u Novom Sadu, odsek dizajn grafike. Student je četvrte godine slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu - na Departmentu likovnih umetnosti u klasi prof. Gorana Despotovskog. Izlagao na više zajedničkih izložbi.

Postavka u Somboru trajaće do 23. marta.

Srdačno vas očekujemo!

Promocija knjige Olivere Balašević, pod nazivom "Planeta dvorište", biće održana u četvrtak, 12. marta 2020. godine u Velikoj sali zgrade Županije u Somboru, sa početkom u 18 časova.

Ulaz na promociju je besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta potrebno je unapred izvršiti rezervacije.
Mesta možete rezervisati radnim danima od 9 do 13 časova, pozivom na broj telefona 063520890.


"Ovo nije moja prva knjiga, da ne bude zabune, nego samo prva koju sam imala strpljenja da zapišem. Priča o vremenu kada su i moje vršnjakinje bile devojčice zaslužuje da bude ispričana. Ako ni zbog čega, onda zbog onih čiji je DNK upleten u venčić mojih uspomena, a da o tome ni ne razmišljaju. Filmski rečeno, 'po redosledu pojavljivanja', zbog Jovane, Jelene, Alekse, Simone i Petre. Ova knjiga je ponajpre za njih." (Olivera Balašević o svom književnom prvencu)

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate promociju knjige "Planeta dvorište". 

Promocija knjige Olivere Balašević, pod nazivom "Planeta dvorište", biće održana u četvrtak, 12. marta 2020. godine u Velikoj sali zgrade Županije u Somboru, sa početkom u 18 časova.

"Ovo nije moja prva knjiga, da ne bude zabune, nego samo prva koju sam imala strpljenja da zapišem. Priča o vremenu kada su i moje vršnjakinje bile devojčice zaslužuje da bude ispričana. Ako ni zbog čega, onda zbog onih čiji je DNK upleten u venčić mojih uspomena, a da o tome ni ne razmišljaju. Filmski rečeno, 'po redosledu pojavljivanja', zbog Jovane, Jelene, Alekse, Simone i Petre. Ova knjiga je ponajpre za njih." (Olivera Balašević o svom književnom prvencu)

Pozivamo vas da svojim prisustvom uveličate promociju knjige "Planeta dvorište".

Izložba slika umetnika Dobrivoja Rajića, pod nazivom "Unutrašnja slika", biće otvorena u utorak, 25. februara 2020. godine u Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, sa početkom u 19 časova. Dobrivoj Rajić rođen je u Zrenjaninu 1956. godine. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 1982. godine, na odseku za slikarstvo u klasi profesora Boška Petrovića i Jovana Rakidžića, dok je crtanje završio kod profesora Milana Stanojeva. Član je ULUV-a od 1983. godine. Status samostalnog umetnika stekao je četiri godine kasnije. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Ostvario je preko 50 samostalnih izložbi. Živi i stvara u Novom Sadu. "Izložba UNUTRAŠNJA SLIKA Dobrivoja Rajića, koju predstavlja publici u Somboru, predstavlja najnoviju etapu autorovog puta u istraživanju sopstvenog rada. Ovim putem ka, ili kroz UNUTRAŠNJOST SLIKE, Rajić je pošao davno, već kada je prvi put počeo da stvara. Put je trasiran interesovanjima, iskustvom i preduzimljivošću autora. Poslednjih godina, u zrelom životnom i stvaralačkom dobu, umetnik svoja znanja i iskustva čvršće i konsekventnije usmerava ka formulisanju esencijalne ideje i sadržine stvaralaštva i njegovog rezultata – slike. Razlažući segmente slike do elementarnog nivoa, Rajić se upušta u traganje za kvantnom česticom umetnosti. Posle faza uvećavanja i otkrivanja fizičke unutrašnjosti slike i njene skrivene materijalne strukture i dugogodišnjeg posvećenog otkrivanja znakovitih faktura koje je unosio u sliku, autor sada na velikim formatima uvećava i akcentuje gradivne elemente slike i crteža koji postaju koordinatne mreže i markacije za fluidnije sadržaje: gest, emociju, sećanje, asocijaciju." (Dejan Radovanović)

 Postavka u Somboru će trajati do 15. marta 2020. godine.

 Srdačno vas očekujemo!

Povodom obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar "Laza Kostić" pripremio je programe i za najmlađe. Dva baletska mjuzikla za decu izvešće baletska trupa "Una Saga Serbica" iz Beograda.

Program:

Subota, 15. februar, 12 časova
„Viline šumske čarolije“
mesto događanja: Velika sala, Gradska kuća Sombor, Trg Svetog Trojstva

Mjuzikl za decu u kojem dobra i smotana Vila priprema čarobne poklone za decu. Dok pakuje igračke njoj se pridružuje njena pomoćnica Maša, koja od malena mašta da sretne Princa koga će voleti do kraja života. Vila odlučuje da ispuni zelju Maši, oživi lutku Princa i Mašu pretvara u pravu Princezu. Pojavljuje se Zloća koji gledajući Mašu kako zanosno igra, ludo se zaljubljuje u nju. Kad vidi da je Vila oživela Princa, Zloća odluci da ukrade Mašu i zarobi Vilu. Kako će dalje teći priča otkrite sami gledajući predstavu.

Nedelja, 16. februar, 12 časova
„Aladin“
mesto događanja: Velika sala, Gradska kuća Sombor, Trg Svetog Trojstva

Na muziku Carl Davis-a koja je napisana baš za balet "Aladin". Siromašan mladić Aladin zaljubljuje se u prelepu princezu Džasmin i pokušava da je očara svojom igrom, u tome mu pomaže dobri i smotani Duh iz čarobne lampe. Dok pokvareni kraljev savetnik Džafar pokušava da Aladinu ukrade lampu i osvoji Džasmin, Aladina Duh pretvara u Princa koji uspeva da osvoji Princezu i spreči Džafara u njegovoj nameri.

U predstavama igraju četiri igrača i osmišljene su sa dosta akrobacija, baleta, stepa, džez baleta, folklora, hip-hop-a, savremene igre i komike.
Pozorište "Una Saga Serbica" je baletska trupa čiji su članovi profesionalni baletski igrači Malina Stanojković, Jelena Davidović, Nataša Nenadić, Marko Mrvošević i Dragiša Draća
Koreografi mjuzikla su Ana Krstić i Svetozar Krstić

Ulaz na predstave je besplatan!

Povodom obeležavanja Dana grada Sombora, u Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor biće otvorena izložba dela iz porodične zbirke somborskog slikara Save Stojkova. Otvaranje izložbe pod nazivom "Svetlucave šume", biće upriličeno u subotu, 15. februara 2020. godine u 11 časova.
Postavka će trajati do 22. februara.

Sombor 2020. godine obeležava jedan i po vek institucionalizovane brige o svom zelenilu, po kome je naš grad čuven i van naših granica. Istovremeno, skoro su dva i po veka protekla kako je grad 1774. g. posadio dve velike obližnje hrastove šume – Bukovačku i Šikaru, koje su se prostirale na 1.500 katastarskih jutara. Do danas je sačuvan samo deo tog prirodnog blaga.
Upravo je šuma čest motiv u slikarstvu somborskog slikara Save Stojkova, još od njegovih slikarskih početaka. Sačuvana su njegova prva platna, nastala u periodu od 1947. do 1950. godine, na kojima mladi slikar slika somborsku Šikaru u svim godišnjim dobima. Stojkov se šumama vraćao i kasnije, kao u predahu između slikanja prepoznatljivih pejzaža ravnice i portreta ravničara. I jedan od poslednjih velikih njegovih opusa bio je posvećen šumama. Nastao je tokom 2010. godine, tehnikom ulja na staklu, i predstavljen je na dve velike izložbe u Somboru i Novom Sadu.

O tom opusu i o Savinim šumama, pisao je likovni kritičar Sava Stepanov: „Danas Sava Stojkov slika motive i prizore šume. Mnoštvo stabala, drveća, isprepletanih grana, krošnje kroz koje se probijaju zraci svetlosti, dinamična igra svetla i senke – sve to umetniku omogućava likovnu interpretaciju ispunjenu čudesnim sklopom likovnih elemenata. Linija i crtež, boja i kolorit, motivska struktura, odnosi tamnog i svetlog jesu autentični likovni problemi koje stari majstor rešava sigurno, rutinski, razložno. U svim tim slikama postoji neki viši red, postoji određena kompozicijska struktura, često baš zaokruženost. Jer, slikajući prirodu, umetnik usvaja njene principe, usaglašava se sa njenim karakterom, njenim ritmom, njenim principima. Zahvaljujući tom stavu, Stojkov dospeva i do prirode slike. Dakako, pri tome je on dosledan zagovornik tradicionalizma i onih klasičnih vrednosti slike koja je shvaćena prvenstveno kao estetski predmet, kao izvor likovnog zadovoljenja potreba posmatrača… Sve ove slike upotpunjene su jednim bogatim životnim iskustvom, zasebnom ljudskosti i duhovnosti, iskričavim senzibilitetom koji Sava Stojkov, u već poodmaklim osamdesetim godinama života, tako ubedljivo manifestuje u svojim novim svetlucavim šumama, baš kao i u celokupnom svom slikarstvu“.

Izložba u Galeriji Kulturnog centra podrazumeva dela Save Stojkova iz pomenutih opusa.

 SAVA STOJKOV
Rođen je u Somboru 1925, a preminuo je u svom rodnom gradu 2014. godine. Njegovo slikarstvo odavno je postalo jedno od umetničkih znamenja vojvođanske ravnice, a njime se bavio duže od sedam decenija. Pripadao je redu onih likovnih stvaralaca, koji su dugotrajno i poneseno negovali ideje bliskosti sa estetikom prirode vojvođanske ravnice i prenosili ih na prostorima koji se mogu, bez preterivanja, nazvati planetarnim. Tokom svoje slikarske karijere Stojkov je priredio preko 500 samostalnih, a učestvovao je i na više od 600 kolektivnih izložbi. Izlagao je na svih pet kontinenata, u najprestižnijim galerijama svetske umetnosti. Za svoj umetnički rad nagrađen je sa preko 40 značajnih priznanja, među kojima je i „Vukova nagrada“, najviše republičko priznanje za kulturu u Srbiji. Odlikovan je Ordenom Sv. Save. O njegovom slikarstvu objavljeno je deset knjiga i monografija, štampano je 12 umetničkih mapa, a snimljeno je i više dokumentarnih filmova i TV emisija. Od 2010. do 2016. g. u Somboru je, u zdanju Preparandije, radila galerija Save Stojkova, u kojoj se nalazila njegova retrospektivna umetnička zbirka.

 Srdačno vas očekujemo na otvaranju izložbe u Galeriji Kulturnog centra u Somboru!

Strana 1 od 6

Kontakt info

Poslednje vesti