KC Laza Kostić Sombor

Otvaranje izložbe radova Branka Đukića realizovano je u utorak, 19. januara 2021. godine u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.
Radnim danima Galerija Kulturnog centra radi od 8 do 14 časova i od 17 do 20 časova, dok nas subotom možete posetiti od 9 do 13 časova.
Postavka izložbe trajaće do 6. februara. 2021. godine.

Koncert klasične muzike u izvođenju novosadskog orkestra "Kamerata Akademika", koji je snimljen povodom novogodišnjih praznika u Velikoj sali Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, emitovan je danas na video bilbordu u centru Sombora. Svako ko je prošetao ulicom Kralja Petra I i okolnim ulicama, imao je priliku da uživa u nadahnutoj izvedbi orkestra koji čine naši najtalentovaniji mladi muzičari.
Zahvaljujemo se gospodinu Marku Miletiću, violončelisti i umetničkom rukovodiocu orkestra, na uspešnoj saradnji i prestižnom programu kojim su u skladu sa aktuelnom situacijom na najlepši način obeleženi novogodišnji praznici u Somboru.
Hvala Mihajlu Zurkoviću, umetničkom direktoru festivala Somus, zahvaljujući čijoj posvećenosti Kulturni centar predstavlja somborskoj publici proslavljene virtuoze, najcenjenije sastave i mlade talente iz oblasti klasične muzike.
Zahvaljujemo se našoj sugrađanki Aleksandri Vrebalov na kompoziciji "Pesme Morskog ranča", koju je publika mogla da čuje u sklopu ovog koncerta.
Neizmernu zahvalnost dugujemo Babbler Media koji su nam omogućili da koncert bude predstavljen na najbolji način.
Hvala gospodinu Nemanji Saraču, koji je svojim angažovanjem doprineo realizaciji koncerta orkestra "Kamerata Akademika" u Somboru.
Zahvaljujemo se Gradskoj upravi i gradonačelniku Antoniju Ratkoviću na neophodnoj podršci bez koje ne bismo uspeli da ponudimo ovakav program ljubiteljima klasične muzike.
Takođe se zahvaljujemo gospodinu Zoranu Rusu, predsedniku skupštine, kao i gospodinu Borislavu Staničkovu - većniku za oblast kulture i obrazovanja, koji su podržali ovaj program i čija kontinuirana angažovanja doprinose uspešnosti rada naše ustanove.
Najveću zahvalnost zaslužuju sugrađani koji svojom podrškom potvrđuju kvalitet naših programa i motivišu nas da budemo sve bolji.
Tim Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor želi vam zdravu, srećnu i uspešnu 2021. godinu.

Obaveštenje

Dragi sugrađani i gosti Sombora, obaveštavamo vas da je prednovogodišnja šetnja Glavnom ulicom Sombora, uz zvuke kompozicije Aleksandre Vrebalov "Pesme Morskog ranča" u onlajn izvođenju kamernog orkestra "Kamerata Akademika", pomerena na 30. 12. 2020. godine, u 12 časova.

Dobro došli!

Povodom Nove godine, Kulturni centar u saradnji sa kamernim orkestrom “Kamerata Akademika” iz Novog sada, a uz podršku Grada Sombora i Babbler media, organizuje onlajn koncert klasične muzike na Glavnoj ulici u Somboru, 29. 12. 2020. godine u 12 časova.
Na potezu od fontane do Trga Sv. Djordja gradjani će moći da prošetaju uz zvuke kompozicije naše sugradjanke, Aleksandre Vrebalov, "Pesme Morskog ranča".
„Kamerata Akademika” je profesionalni kamerni orkestar u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu, osnovan 1988. godine. Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti. Neki od bivših članova Kamerate sada su ugledni solisti i članovi prestižnih evropskih orkestara (Julija Hartig, Peđa Milosavljević, Dejan Bogdanović…).
Kamerata Akademika je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam) i učestvovala na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad-teatar Budva...), a takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Kamerata je uvek imala dela domaćih kompozitora. Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999. godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.
Krajem 2007. godine na inicijativu violončeliste Marka Miletića orkestar biva obnovljen. Izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara među kojima uvek i dela domaćih kompozitora, orkestar se naročito ističe interesantnim izborom programa i konceptima koji su neretko angažovani (protiv fašizma, ekološki, inkluzivni, za rodnu ravnopravnost).
Orkestar je odigrao veoma bitnu ulogu u kampanji Novog Sada za dobijanje titule Evropske Prestonice Kulture i jedan je od najaktivnijih u promociji grada kroz različite programe koje Fondacija Novi Sad 2021 organizuje. Upravo među ovim programima bilo je i izleta iz polja klasične muzike u vrlo zanimljive saradnje sa rokerima Bajagom i Neletom Karajlićem, kao i pevačem sevdaha Božom Vrećom.
Samo u protekloj godini Kamerata je otvorila dva festival, Oktoh u Kragujevcu i Jesenju Sonatu u Banjaluci i zatvorila Festival Neo u Novom Sadu. Inače redovno nastupa na festivalima Nomus, Somus, Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici, Maglič festu, Neo festivalu, Konvivium muzikum u Kragujevcu, Ravanelijusu u Ćupriji. U narednom periodu očekuju ih nastupi sa našim najpoznatijim violinistom Stefanom Milenkovićem.
“Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o Kamerati naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan.

Izložba plakata pod nazivom "Kulturni centar u 2020. godini", kojom ćemo se osvrnuti na programe koje je tim Kulturnog centra realizovao tokom proteklih 12 meseci, biće otvorena u utorak, 22. decembra u 12 časova u Maloj galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor.

Zbog poštovanja epidemioloških mera, a u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid 19, otvaranje će biti realizovano elektronskim putem. Posetioci će biti u mogućnosti da posete izložbu neposredno po završetku otvaranja, kao i u predstojećim danima u prepodnevnim časovima (od 8 do 14 radnim danima i subotom od 9 do 13 časova). Postavka izložbe trajaće do 8. januara.

Autor izložbe je David Firanj, urednik programa u Kulturnom centru.

Hvala vam što ste podržali naš rad tokom 2020. godine i obećavamo vam da ćemo u 2021. nastojati da pripremimo za vas još kvalitetnije i sadržajnije programe.

Dobro došli!

Izložba dobitnika nagrade "Somborski salon 2019", Momira Bulovića, pod nazivom "XANAX 2020" otvorena je 11. 12. 2020. godine u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.
Galeriju Kulturnog centra možete posetiti radnim danima od 8 do 14 časova, i subotom od 9 do 13 časova.
Postavka izložbe trajaće do 26. 12. 2020. godine.
Dobro došli!

Poštovani,
Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor, u okviru Novogodišnjeg programa za decu za 2020. godinu, organizuje niz radionica namenjenih deci uzrasta od 5 do 11 godina, pod nazivom KAD PORASTEM BIĆU, prema sledećem rasporedu:
• 20.12.2020. MALI GLUMAC I GLUMAC
Radionica putem koje se deca upoznaju sa osnovama glumačke tehnike.
• 27.12.2020. ZRIKNI SVET KROZ ROZLE ĐOZLE
Upoznavanje pop art umetničkog pravca putem izrade novogodišnjih čestitki.
Potreban materijal: makaze,lenjir,olovka,gumica,nekoliko listova iz bloka za crtanje,lepak za papir,hamer papir u boji dimenzije22x12cm(1 kom),hamer papir ili list iz bloka za crtanje beleboje dimenzije 20x10 cm, olovke u boji ili flomasteri,i mozda nekliko ilustrovanih časopisa iz kojih mogu da isecaju sličice
• 01.01.2021. ŠTA NAM PRIČA PORTRET
Da li ste razmišljali na koji su način nekad, dok nije bilo fotografije, ljudi imali svoje ili portrete dragih osoba. Da li je nekada davno svako mogao da ima portret, šta i na koji način nam portret govori o osobi koja je na njemu? Saznajte na našoj radionici. U praktičnom delu napravite novogodišnjeg anđela sa autoportretom.
Potreban materijal: A4 papir (boja nije važna), isečen krug od papira prečnika 5cm, makaze, flomastere ili bojice, lepak za papir, parče vune ili kanapa cc 30 cm
• 02.01.2021. KAD PORASTEM BIĆU LUTKAR
Upoznavanje sa osnovama lutkarstva i izrada lutke.
Potreban materijal: tanak karton, flaster u rolni ili izolir traka ili selotejp, flomasteri
,vunica,krpice i lepak.
• 03.01.2021. I JA SAM PISAC
Osnove kreativnog pisanja za decu.
Potreban materijal: sveska za pisanje, grafitna olovka i gumica za brisanje.
• 10.01.2021. ORNAMENTI I SIMBOLI
Upoznavanje sa ornamentima i simbolima koji se pojavljuju na predmetima od praistorije do danas, njihova simbolika i značenje.
Potreban meterijal: manja staklena tegla ili čaša ravnih strana (cc 2dl), papir A4 olovka (boja nije važna), čajna svećica, selotejp, makaze, kuhinjski ubrus (jedan-dva lista)
• 17.01.2021. RUKOPISNA KNJIGA KAO UMETNIČKO DELO
Kroz istoriju su se koristili razni načini da se nešto sačuva od zaborava – crteži na zidovima pećina, znakovi ispisivani na različitim materijalima i uz pomoć brojnih alata. Na radionici ćemo naučiti kako su pisane i ukrašavane najstarije knjige, a u praktičnom delu pravićemo obeleživač za knjigu (bookmarker) sa svojim inicijalom.

Potreban materijal: parče vune, debljeg kanapa ili tankog lastiša (cc 30cm), 1 dugme ili veća perlica, parče kartona u boji (hamer, ali može i bilo koji drugi karton koji možete iseći makazama), olovka, makaze, lepak.
Sve radionice održavaju se u terminu od 11 časova, u trajanju do 40 minuta.
Usled trenutne epidemiološke situacije, ovaj program će biti sproveden ONLINE preko aplikacije ZOOM.
Za interaktivno učešće na radionicama koristite sledeći link https://us05web.zoom.us/j/6602063879?pwd=bytvejVPOEg4UnNqbTNxV2xCeEVJZz09 striming možete pratiti prekoYouTube kanala https://www.youtube.com/channel/UCFKHKYsCoFa9Q_BeC1OMWlA
I Facebook stranice Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor https://www.facebook.com/kulturnicentarsombor

PRIJAVE ZA INTERAKTIVNO UČEŠĆE PUTEM ZOOM APLIKACIJE MOŽETE
PODNETI NA MEJL ADRESU Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. DO 17. 12. 2020. GODINE, DO 14 ČASOVA.
POTREBNO JE DA PRIJAVA SADRŽI: IME I PREZIME DETETA, UZRAST I IME ODABRANE RADIONICE.

Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor Vam želi lep raspust i srećne novogodišnje praznike!

Napomena: Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor, u slučaju potrebe, zadržava pravo izmene programa.

Izložba dobitnika nagrade "Somborski salon 2019", Momira Bulovića, pod nazivom "XANAX 2020" biće otvorena u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor u petak, 11. 12. 2020. godine u 16 časova. Posetioci će biti u prilici da posete izložbu istog dana od 16 do 17 časova, u grupama od po 5 ljudi i uz poštovanje svih mera prevencije. Galeriju Kulturnog centra možete posetiti radnim danima od 8 do 14 časova, i subotom od 9 do 13 časova. Postavka izložbe trajaće do 26. 12. 2020. godine.
 
Da podsetimo, na sedmom po redu Somborskom salonu, izložbi aktuelnih ostvarenja somborskih umetnika, izložena su dva rada gospodina Momira Bulovića "Inferno" i "911 (posle Josepha Boysa)" za koju je i nagrađen prema odluci selektora Salona, Save Stepanova, likovnog kritičara iz Novog Sada.
 
Momir Bulović rođen je u Somboru 1977. godine, diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milana Blanuše 2002. g. Živi i radi u Njujorku i Srbiji.
 
Samostalne izložbe realizovao je u Beogradu, Njujorku, Ontariju.
 
Učestvovao je na više selektovanih grupnih izložbi postavljenih u Beogradu, Los Anđelesu, Beču, Njujorku, Šendženu.

Dan Kultunog centra "Laza Kostić" Sombor
Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, osnovan Odlukom Skupštine opštine Sombor 28. 11. 1995. g. i ove godine obeležava datum svog osnivanja. U cilju očuvanja zdravlja i bezbednosti naših sugrađana, svečanost povodom obeležavanja Dana Kulturnog centra, tokom koje se osvrćemo na manifestacije koje smo realizovali u tekućoj godini i tokom koje se dodeljuju posebna priznanja zaposlenima, saradnicima, partnerima organizacijama, biće upriličena elektronskim putem, bez prisustva publike i zvanica.
Obraćanje direktorice Kulturnog centra, Vesne Šašić, biće dostupno na našoj zvaničnoj Facebook stranici, Instagram profilu i Youtube kanalu, putem prenosa uživo, u petak, 27. 11. 2020. godine u 11 časova.
Povodom obeležavanja Dana Kulturnog centra predstavićemo vam izložbu "Kulturni centar u 2020. godini", kojom ćemo vas podsetiti na atmosferu sa najznačajnijih manifestacija koje smo organizovali tokom poslednjih 11 meseci. Izložba će biti postavljena na našem sajtu i društvenim mrežama u subotu, 28. novembra u 11 časova. Istu izložbu bićete u prilici da pogledate u našoj Maloj galeriji od 22. decembra.
Tim Kulturnog centra je vrednim i posvećenim radom nastojao da opravda poverenje Grada Sombora. Izložbe u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor ubrajaju se u najuspešnije u regionu tokom 2020. godine. Bili smo u prilici da vam prikažemo ostvarenja istaknutih umetnika iz regiona, ali i proslavljenih imena sa savremene srpske likovne scene – Miloša Šobajića i Vladimira Dunjića. U ovo neizvesno vreme, uspešno smo realizovali veći deo planiranih programa, osmislili i organizovali nove programe i prilagodili ih postojećoj situacij, nastojeći da ponudimo kvalitetne sadržaje na našim društvenim mrežama i na taj način bar donekle ulepšamo prethodni period.
Ovu godinu je obeležilo i bijenale “Likovna jesen 2020” na kome su predstavljeni neki od najznačajnijih savremenih slikara iz Srbije i Crne Gore, a tradicionalno je upriličena i izložba street art-a kao prateći program ove prestižne manifestacije.
Trudili smo se da odgovorimo na kulturalne potrebe svih generacija dragih sugrađana i gostiju grada Sombora. Novina su izložbe na otvorenom, prvenstveno “Znamenite žene somborske” i “Sombor – večno zeleni grad”, koje su pobrale vaše najlepše kritike.
Potrudili smo se da produkcijski zahtevne manifestacije preselimo iz grada u manja mesta opštine Sombor, kao i da realizujemo programe koje smo osmislili za naseljena mesta koja pripadaju teritoriji Grada Sombora.
Naročito želimo da istaknemo da je našu glavnu viziju predstavljala rekonstrukcija Velike sale, nešto na šta su Somborci čekali duže od decenije. Sa ciljem da Sombor dobije novi, savremeni, multifunkcionalni prostor koji će uvećati obim i raznovrsnost programa za sve generacije, istrajali smo u ovom zadatku i tokom najtežih meseci. Zahvaljujući svesrdnoj podršci Gradske uprave Sombora, naša vizija je ostvarena i 16. juna svečano je otvorena Velika sala. Koliko je Velika sala značajna za razvoj kulture u Somboru najbolje potvrđuje to da je Projekat izrade projektne dokumentacije za digitalni bioskop Kulturnog centra podržan je od strane Konkursne komisije Filmskog centra Srbije za dodelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2020. godinu u kategoriji: preddigitlizacija i digitalizacija bioskopa.
Načinjen je prvi značajan korak ka izgradnji digitalnog bioskopa u Velikoj sali Kulturnog centra. Na ovaj način Grad Sombor i Kulturni centar biće u mogućnosti da određuju repertoar filmova i dinamiku prikazivanja, a ostvareni prihodi biće upotrebljeni za unapredjenje kulturne ponude Sombora.
Sa zadovoljstvom osmišljavamo sadržaje koje ćemo vam ponuditi u 2021. godini i unapred se radujemo novim zajedničkim druženjima.
Hvala vam i dobro došli!

Obaveštenje

Usled trenutne epidemiološke situacije i u skladu sa novim propisanim merama Štaba za vanredne situacije Grada Sombora, Kulturni centar "Laza Kostić" Sombor doneo je odluku o novom radnom vremenu Galerije. Možete nas posetiti radnim danima od 8 do 14 časova i subotom od 9 do 13 časova.
Takođe Vas obaveštavamo da se, zbog velikog interesovanja, termin izložbe slika Miloša Šobajića produžuje do 5. 12. 2020. godine.
Dobro došli!

Strana 1 od 17

Kontakt info

Poslednje vesti