Odštampajte ovu stranicu

Dan Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor

Dan Kultunog centra "Laza Kostić" Sombor
Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, osnovan Odlukom Skupštine opštine Sombor 28. 11. 1995. g. i ove godine obeležava datum svog osnivanja. U cilju očuvanja zdravlja i bezbednosti naših sugrađana, svečanost povodom obeležavanja Dana Kulturnog centra, tokom koje se osvrćemo na manifestacije koje smo realizovali u tekućoj godini i tokom koje se dodeljuju posebna priznanja zaposlenima, saradnicima, partnerima organizacijama, biće upriličena elektronskim putem, bez prisustva publike i zvanica.
Obraćanje direktorice Kulturnog centra, Vesne Šašić, biće dostupno na našoj zvaničnoj Facebook stranici, Instagram profilu i Youtube kanalu, putem prenosa uživo, u petak, 27. 11. 2020. godine u 11 časova.
Povodom obeležavanja Dana Kulturnog centra predstavićemo vam izložbu "Kulturni centar u 2020. godini", kojom ćemo vas podsetiti na atmosferu sa najznačajnijih manifestacija koje smo organizovali tokom poslednjih 11 meseci. Izložba će biti postavljena na našem sajtu i društvenim mrežama u subotu, 28. novembra u 11 časova. Istu izložbu bićete u prilici da pogledate u našoj Maloj galeriji od 22. decembra.
Tim Kulturnog centra je vrednim i posvećenim radom nastojao da opravda poverenje Grada Sombora. Izložbe u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor ubrajaju se u najuspešnije u regionu tokom 2020. godine. Bili smo u prilici da vam prikažemo ostvarenja istaknutih umetnika iz regiona, ali i proslavljenih imena sa savremene srpske likovne scene – Miloša Šobajića i Vladimira Dunjića. U ovo neizvesno vreme, uspešno smo realizovali veći deo planiranih programa, osmislili i organizovali nove programe i prilagodili ih postojećoj situacij, nastojeći da ponudimo kvalitetne sadržaje na našim društvenim mrežama i na taj način bar donekle ulepšamo prethodni period.
Ovu godinu je obeležilo i bijenale “Likovna jesen 2020” na kome su predstavljeni neki od najznačajnijih savremenih slikara iz Srbije i Crne Gore, a tradicionalno je upriličena i izložba street art-a kao prateći program ove prestižne manifestacije.
Trudili smo se da odgovorimo na kulturalne potrebe svih generacija dragih sugrađana i gostiju grada Sombora. Novina su izložbe na otvorenom, prvenstveno “Znamenite žene somborske” i “Sombor – večno zeleni grad”, koje su pobrale vaše najlepše kritike.
Potrudili smo se da produkcijski zahtevne manifestacije preselimo iz grada u manja mesta opštine Sombor, kao i da realizujemo programe koje smo osmislili za naseljena mesta koja pripadaju teritoriji Grada Sombora.
Naročito želimo da istaknemo da je našu glavnu viziju predstavljala rekonstrukcija Velike sale, nešto na šta su Somborci čekali duže od decenije. Sa ciljem da Sombor dobije novi, savremeni, multifunkcionalni prostor koji će uvećati obim i raznovrsnost programa za sve generacije, istrajali smo u ovom zadatku i tokom najtežih meseci. Zahvaljujući svesrdnoj podršci Gradske uprave Sombora, naša vizija je ostvarena i 16. juna svečano je otvorena Velika sala. Koliko je Velika sala značajna za razvoj kulture u Somboru najbolje potvrđuje to da je Projekat izrade projektne dokumentacije za digitalni bioskop Kulturnog centra podržan je od strane Konkursne komisije Filmskog centra Srbije za dodelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2020. godinu u kategoriji: preddigitlizacija i digitalizacija bioskopa.
Načinjen je prvi značajan korak ka izgradnji digitalnog bioskopa u Velikoj sali Kulturnog centra. Na ovaj način Grad Sombor i Kulturni centar biće u mogućnosti da određuju repertoar filmova i dinamiku prikazivanja, a ostvareni prihodi biće upotrebljeni za unapredjenje kulturne ponude Sombora.
Sa zadovoljstvom osmišljavamo sadržaje koje ćemo vam ponuditi u 2021. godini i unapred se radujemo novim zajedničkim druženjima.
Hvala vam i dobro došli!

Share this article